Gazdasági fórum

2022.05.14. 11:30

Képzőközpontok erősítenék az oktatást

Megyénkben 251 duális képzőhelyet regisztrált a kereskedelmi és iparkamara.

TG

Véget ért a gépi forgácsoló verseny, salgótarjáni diák is a dobogóra állhatott Kihirdették a második Gedeon János Emlékkupa eredményét, a házigazda Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikum versenyzője is a dobogóra léphetett. 20220324 Salgótarján Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, gazdasági fórumot tartott a közelmúltban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A munkaerőpiac aktualitásait középpontba helyező rendezvényen előadást tartott Halászné Baráth Krisztina is. 


Erősödjön a foglalkoztatás 


A kereskedelmi és iparkamara duális képzési tanácsadója kiemelte, rengeteget dolgoznak azért, hogy a duális képzésen keresztül a térség foglalkoztatása erősödjön, egymásra találjanak a szakiskolát elvégző diákok és a munkaerőre „éhes” vállalkozások. 


Halászné Baráth Krisztina előadásában rámutatott, eddig megyénkben 251 duális képzőhelyet regisztráltak, ahhoz pedig, hogy valaki duális képzőhelyen szakirányú oktatásban vegyen részt, szakképzési munkaszerződéssel kell rendelkeznie. 


– A szakképzést meghatározó jogszabályok teljes fogalmi rendszere a szakképzés résztvevői között különbséget tesz a tanuló és a képzésben részt vevő személy között. A szakképzésben a tanuló tanulói jogviszonyban, a képzésben részt vevő személy felnőttképzési jogviszonyban vesz részt – tisztázta a szakember. 
A duális képzési tanácsadó előadása elején leszögezte, szorosabb együttműködésre törekszenek a megye szakképző iskoláival, főként az elméleti képzés területén. 


– Új lehetőség a duális képzőhelyek számára, hogy a szakmai gyakorlat mellett elméletet is oktathassanak – hívta fel a figyelmet Halászné Baráth Krisztina. Hozzátette, országszerte alakulnak meg az ágazati képzőközpontok: ezeket legalább négy mikro- vagy kisvállalkozás, vagy legalább kettő közép- vagy nagyvállalkozás, illetve egy gazdálkodó szervezet a szakképzési centrum legfeljebb hatvanszázalékos tulajdoni hányadával együtt hozhatja létre nonprofit gazdasági társaságként. 
 

Javuló infrastruktúra 


– A program célja az, hogy fejlesszék az intézmények vállalati kapcsolatait a gyakorlati képzés területén, javítsák az iskolák infrastruktúráját, továbbá hogy az ágazati képzőközpontok kialakításában részt vevő szakképzési centrumok számára szakmai és módszertani támogatást nyújtsanak. Az ágazati képzőközpontokban korszerűen felszerelt iskolai tanműhelyekben, megfelelő infrastruktúrával, jól képzett szakemberekkel készítik fel a diákokat a sikeres és eredményes munkára. A képzések felkészült szakemberek irányításával, 8-12 fős csoportokban valósulnak meg. Az eszközöket a szakképzési centrum és a részt vevő vállalkozások közösen biztosítják – mondta a szakember. 


– Új elem a tanulószerződés helyébe lépő szakképzési munkaszerződés. A szakképzési munkaszerződéssel, a korábbiaktól eltérően, a felek között munkaviszony jön létre. Erre a szerződéstípusra A munka törvénykönyvének a munkaszerződésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Szakképzési munkaszerződés ágazati alap­oktatásra vonatkozóan nem, csak az alapoktatást követően, sikeres ágazati alapvizsga után, a szakirányú oktatásra, annak az egészére vagy évente egyszer, legalább négy, legfeljebb tizenkét hét egybefüggő, határozott időtartamra köthető. Alanya munkavállalóként a 15. életévét betöltött tanuló lehet, egyidejűleg csak egy szakképzési munkaszerződése lehet egy diáknak – részletezte a képzési tanácsadó. 
 

Biztosítottnak minősül a szakiskolás


A szakképzési munkaszerződéssel összefüggő munkabér a korábbiakkal ellentétben nem a minimálbérhez igazodik, hanem a szakirányú oktatás központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltségéhez, annak egyhavi összege, de legfeljebb százhatvannyolc százaléka. Halászné Baráth Krisztina elmondása szerint ez 2022-ben 100 ezer és 168 ezer forint közötti összeget jelent. – A szakképzési munkaszerződés időtartama alatt a tanuló munkaviszonyban foglalkoztatott biztosítottnak minősül, a munkaviszony időtartama nyugellátásra jogosító szolgálati időnek, a munkabére nyugdíjalapot képező jövedelemnek számít – fogalmazott előadásában a megyei kereskedelmi és iparkamara duális képzési tanácsadója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában