Agrometeorológia

2022.05.23. 20:00

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb részén tovább romlott a vízegyenleg

Már a kedvezőbb vízgazdálkodású talajokon is vízhiánnyal küzdöttek kultúrnövényeink.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Csupán szórványos záporokkal, zivatarokkal jártak a térségünket elérő frontok az elmúlt hét nap során, így folytatódott az inkább száraz, meleg idő. Dominált a délnyugati-déli légáramlás, és bár a hét derekán északkelet felől hűvös légtömeg érkezett, a jelentős lehűlés csupán kis mennyiségű csapadékkal járt. 

A legtöbb mezőgazdasági kultúra igényelte volna a bő vízpótlást, a művelt rétegben a szabadföldi vízkapacitás harmadára-negyedére süllyedt talajnedvesség különösen a sekély gyökérzetű vetéseket, frissen ültetett palántákat veszélyeztette. A hét során kialakult elszórt és lokális záporok területi átlagban mintegy 2-3 mm-es csapadékösszeget eredményeztek, csupán egy-egy szerencsésebb beregi körzetben mértünk 5-10 mm-es hozamot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb részén tovább romlott a vízegyenleg, hiszen az ilyenkor megszokottnál kevesebb csapadék nem tudta ellensúlyozni a víz fogyásának ütemét. A potenciális párolgás értéke a héten jobbára napi 5 mm felett alakult, így már a kedvezőbb vízgazdálkodású talajokon is vízhiánnyal küzdöttek kultúrnövényeink. 

Az 1 m mélységű talajszelvényre vonatkoztatott vízhiány ismét 90-100 mm-re emelkedett a megye döntő részén, ezen belül a nyugati területeken a súlyosabb a deficit, míg keleten akadnak jóval kedvezőbb, 60-70 mm-es értékek is. Az intenzív vegetatív fejlődés megugró vízigényét sokfelé kellett öntözéssel fedezni, a kiskertekben pedig érdemes volt az évelő, illetve fás szárú állományokban is vízpótlással kedvezni növényeinknek a biztosabb és jobb minőségű termés reményében.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása május harmadik hetében (Újfehértó)

A kenyérgabonák virágzása és szárba szökkenése az utolsó fenofázis a kalászosok fejlődése során, amikor a kiadós csapadék hasznosulni tud, ennek hiányában terméskieséssel kell számolni. Hasonlóképpen fogy az idő a kapás és gyökgumós kultúrákban is, melyet csak tetézett az időszak átlagosnál melegebb és olykor szelesebb időjárása. 

Az elmúlt héten néhány tized °C-kal volt melegebb a sokéves átlagnál, jobbára 25 fok körüli napi csúcsértékekkel és 10 12 fokos minimumokkal. A hét közepi lehűlés átmenetileg 20 fok közelébe vetette vissza a nappali felmelegedést, majd csütörtökön, az időszak legcsípősebb hajnalán nagy területen hűlt 5 fok alá a levegő. A Nyírség egyes mély fekvésű, szélvédett körzeteiben talaj menti fagy is előfordult, s noha térségi léptékben nem volt általános a fagyveszély, a fagyosszentek – ha kissé késve is – mégis csak tiszteletüket tették térségünkben.

Debreceni Egyetem – MÉK,
Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában