Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.07.14. 13:26

Jelentős egészségipari beruházás Kocsordon és Mátészalkán

A mátészalkai üzemcsarnok átadóünnepségén Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett.

Orvosi kesztyűket, fecskendőket, injekciós tűket, műtéteknél alkalmazható csipeszeket és vérzéscsillapító eszközöket, valamint szikéket és ollókat gyártó üzemegységeket alakított ki Kocsordon és Mátészalkán az Eu-Fire Csoport. 

A kocsordi egységben már 2021 óta megy a gyártás, a mátészalkai üzemet hivatalosan csütörtökön adták át, az ünnepségen pedig Varga Mihály pénzügyminiszter is jelen volt, aki köszöntőjében elmondta: nagyon örül annak, hogy a kormányzati elképzelés egybeesik azzal, amit a térségi országgyűlési képviselők, településvezetők és vállalkozók gondolnak az iparról, az iparfejlesztésről.

– A koronavírus hazai megjelenésekor, 2020-ban alkottuk meg az Egészségipari Támogatási Programot, aminek köszönhetően eddig 66 milliárd forintból valósultak meg egészségipari beruházások, és ami eddig közel 5400 munkahely létrejöttéhez vagy megtartásához járult hozzá a szektorban – fogalmazott Varga Mihály, aki szerint nagyon fontos, hogy csökkentsük hazánk kiszolgáltatottságát, legyen az ipar bármelyik ágáról szó.

A pénzügyminiszter kiemelte, tavaly 7,1 százalékkal erősödött a gazdaság, az idei első negyedévében is biztatóak ezek a mutatók, de a háborús helyzet miatt fel kell készülnünk egy gazdasági recesszióra, melyet hazánk sem kerülhet el. Varga Mihály szerint az Oroszországra kivetett szankciókat az európai országok is megsínylik majd, de ha hazánk összefog, közösen úrrá lehetünk a problémákon.

Hanusi Péter szerint a mátészalkai beruházás hatalmas lépés a város életében. A településvezető felidézte a 2014-es esztendőt, amikor a helyi ipari parkjuk még csak 15 hektáros volt, szemben a mostani nyolcvannal. – Három-négy év alatt sikerült kialakítanunk a megfelelő infrastruktúrát, sőt, jelenleg is tárgyalunk egy hatvan hektáros terület megvásárlásáról, ami újabb beruházások számára szolgálhat táptalajként – tekintett előre Mátészalka polgármestere.

Abban, hogy a beruházás helyszínül Mátészalkát választotta az Eu-Fire Csoport, Kovács Sándornak is óriási szerepe volt. A térség országgyűlési képviselője megerősítette Hanusi Péter szavait. – Valóban azon dolgozunk, hogy tovább bővüljön az ipari park, és még több beruházás érkezzen a városba. Szeretném a magyar kormánynak is megköszönni az eddigi támogatását – fogalmazott Kovács Sándor.

– A Covid járvány hazai kitörésekor a magyar kormány remekül ismerte fel, hogy erősíteni kell az ország egészségiparát, és elindította az Egészségipari Támogatási Programot. A kormányzati támogatásnak köszönhetően, a beruházásunk első ütemében, 2021-ben elindult a gyártás a kocsordi üzemünkben, ma pedig itt állunk a mátészalkai gyáregységünk átadóünnepségén – fogalmazott Kovács Péter, az Eu-Fire Csoport stratégiai igazgatója.

Miket gyártanak majd?

A mátészalkai üzemben nitril vizsgáló- és védőkesztyűket, szikéket, ollókat, amputációs és vérzéscsillapító eszközöket, fecskendőket és injekciós tűket gyártanak majd. A beruházásnak nemzetgazdasági szempontból is óriási a jelentősége, mert hazánk ez idáig az egészségügyi eszközök nyolcvan százalékát külföldről szerezte be, így ez a fajta kiszolgáltatottság nagy mértékben csökken: a mátészalkai üzemnek köszönhetően az itt gyártott termékekből 50-60 százalékban önellátóvá teszi az országot. 

A kocsordi és a mátészalkai üzem körülbelül 100 munkavállalónak jelent biztos megélhetést. És ez a szám régiós viszonylatban sem lebecsülendő, különösen, ha figyelembe vesszük a két üzem automatizáltsági fokát: például Mátészalkán 6 fecskendőgyártó gépsort 2-3 ember működtet.

Az ünnepségen elhangzott, a kocsordi üzem két éven belül több százmilliós árbevételt produkálhat, ennek az összegnek hozzávetőleg 10-15 százaléka jelenhet meg nyereségként. A mátészalkai gyár árbevétele 2-3 éven belül megugorhatja az 5 milliárd forintot, ez a summa nagyjából 10 százalékos profittal járhat párban.

A mátészalkai üzem – ahogy a kocsordi is – több mint üzlet: az Eu-Fire Csoport társadalmi felelősségvállalásának jelképe is. A cégcsoport hitvallását Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől vette kölcsön, miszerint: „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.” Nos, Mátészalkán a cégcsoport nemcsak azt tette meg, amit lehet, hanem azt is, amit kell. A most induló, létfontosságú eszközöket előállító gyár ugyanis felülteljesíti az ETP-pályázatában foglaltakat. Így lehetővé válik, hogy előre töltött, „oltásra kész” fecskendők gördüljenek le a gyártósorokról, kapacitásaival az üzem kisegítse az ETP-program más szereplőit, például ha sterilizálásról van szó: egy egészségügyi intézmény megrendelésének beérkezése esetén másfél nappal később már indulhat a kért termékkel megpakolt kamion.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában