Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.07.01. 11:30

Meggy: most a méret a lényeg!

A kánikula és a munkaerőhiány is fejtörést okoz a gazdáknak.

TG

– A rendkívül kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a várható termésmennyiség 60 ezer tonna körül alakulhat Magyarországon. A mennyiségnél azonban nagyobb kérdés, hogy ebből mennyi fogja elérni a feldolgozóipar által megkövetelt 18 milliméteres méretet, vagyis mennyi lesz a piacon megjelenő árualap – mondta lapunknak dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB szakmaközi szervezet elnöke. 

– Az aszály, illetve a csapadékhiány miatt most a gyümölcsméret és a minőség vált meghatározóvá – tette hozzá Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Csepegtetőrend­szerrel öntözöm a fáimat, ezért a meggy nagysága és a minősége nálunk nem jelent gondot – árulta el a tiszadadai Rozgonyi Zoltán, a gazdának azonban a kánikula és a munkaerőhiány okoz fejtörést.

Az ország meggyültetvényeinek háromnegyedét, köztük az északkeleti országrészt is, jelentős aszály sújtja – mondta lapunknak dr. Apáti Ferenc. A FruitVeB szakmaközi szervezet csengeri származású elnöke szerint a száraz ősz és tél miatt a talaj mélyebb vízkészletei is kimerültek, jelentősebb mennyiségű csapadék az elkövetkező napokban sem várható, ellenben az elmúlt napokra jellemző nappali kánikula sajnos nem volt kedvező hatással a meggy növekedésére. 

Elégtelen gyümölcsméret 

A szakember rámutatott, a hazai meggytermés 60-70 százalékát adó és a meggybefőttgyártás alapját képező fürtös meggyeknél (debre­ceni bőtermő, újfehértói fürtös, kántorjánosi, petri, Éva) a Dunától keletre, vagyis a termőterület háromnegyedénél a gyümölcsméret mindössze 12–15 milliméter, holott az ideális méret 18 milliméter. 

A rendkívül kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a várható termésmennyiség 60 ezer tonna körül alakulhat Magyarországon. 

– A mennyiségnél azonban nagyobb kérdés, hogy ebből mennyi fogja elérni a feldolgozóipar által megkövetelt 18 milliméteres méretet, vagyis mennyi lesz a piacon megjelenő árualap. Minden, a meggy várható méretére vonatkozó prognózis bizonytalan, de a jelenlegi becslésünk az, hogy a hűtő- és konzervipar potenciális alapanyagbázisát adó érdi bőtermő és fürtös meggy­fajták együttes termésének 20-40 százaléka nem fogja elérni a betakarításig a 18 milliméteres méretet, így mind feldolgozóipari, mind pedig friss piaci felhasználásra alkalmatlan lesz. Ez azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 10-16 ezer tonna meggy kiesik a piacról, értékesíthetetlenné válik. Mindezek miatt nem zárható ki, hogy a főszezonban, a július 5-e és 15-e közti időszakban, minőségi meggyből hiány lesz a piacon – mondta lapunknak dr. Apáti Ferenc, aki a felvásárlási árakkal kapcsolatban megjegyezte: a nettó 250 forint/kilogramm körüli nyitó árak (belföldi feldolgozóba beszállított, első osztályú, hűtő- és konzervipari alapanyag meggyre vetítve) néhány nap elteltével 220 forintra estek vissza. 

A felvásárlási árat nagyban meghatározza a gyümölcsméret
Forrás: MW-archív

A FruitVeB elnöke szerint ebben az évben is érvényesülni látszik a néhány nagy német vevő erőfölénye, melyek a magyar meggytermelők és konzervgyárak érdekeit és elvárásait jórészt figyelmen kívül hagyják. 

– Összegezve megállapítható, hogy az elmúlt évtized talán legnehezebb meggy­szezonja elé nézünk. Az óriási aszály miatt várhatóan a meggytermésünk több tíz százaléka méret alatti marad, amivel értékesíthetetlenné válik, tetemes terméskieséseket és gazdasági károkat okozva termelők sokaságának. Az árviszonyok sem alakulnak kedvezően, a jelenlegi kilátások alapján vagy a termelők, vagy a feldolgozók kedvezőtlen árszintet fognak realizálni, vagyis a termékpálya valamely magyar szereplője veszteségeket szenved el – értékelte a kialakult helyzetet dr. Apáti Ferenc. 

Változó árak 

– A meggy felvásárlási ára a területi elhelyezkedéstől, a beszállított mennyiségtől, a felhasználhatóságtól, a mérettől, a minőségtől és a kereskedőtől, illetve a feldolgozótól függően változó – reagált lapunk megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. 

Rácz Imre tájékoztatása szerint így alakultak a hét elejéig a felvásárlási árak: a konzervipari, kompótnak való, rázott meggy (szár nélkül) kilogrammjáért nettó 200-220, a kézzel szedett, szárral rendelkező étkezési meggyért jellemzően nettó 250 forint/kilogrammot adnak. A román kereskedők a kézzel szedett, szárral rendelkező, étkezési minőségű meggy kilójáért 270-350, a kézzel szedett, szárral rendelkező, étkezési minőségű biomeggyért pedig akár 400 forintot is fizetnek. A konvencionális ipari felhasználásra szánt bordó gyümölcs nettó 100-120, az ipari minőségű biomeggy piaci ára pedig nettó 250 forint/kilo­gramm körül mozog. 

– Az aszály, illetve csapadékhiány miatt most a gyümölcsméret és a minőség meghatározóvá vált. Ami a konzervipar számára elfogadható, az a minimum 18 milliméter, a méret tehát az átvételi árat nagyban befolyásolja. A felvásárlási ár heti vagy napi szinten is eltérő lehet, mert a megyében van, ahol a szár nélküli, rázott meggyért már csak nettó 160-190 forint körüli összeget adnak – emelte ki Rácz Imre. 

Nem tudja rázni 

A tiszavasváriban élő Rozgonyi Zoltán Tiszadadán 16,5 hektáron termeszt biomeggyet, mégpedig intenzív technológiával. 

– A meggyszemek méretével nincs gond, csepegtetőrend­szerrel öntözöm a fáimat. Még fiatal az ültetvényem, mindössze ötéves, ezért rázógépet nem tudok használni, mert az kárt tenne a fákban. Emiatt kénytelen vagyok a szüretre embereket felvenni, ami viszont nem egyszerű ebben a rekkenő kánikulában – mondta lapunknak Rozgonyi Zoltán, akitől megtudtuk, az érdi bőtermő betakarítását már a múlt héten befejezték, most a kántorjánosi és az újfehértói fürtös van soron. 

A gazda az árakról elmondta, a lémeggyért 200, a bio­meggyért pedig, attól függően, hogy szárral vagy szár nélkül szedték, 400 és 500 forint közti összeget kapott a felvásárlótól. 

– A várható termés­mennyiségem 2 és 3 tonna közt alakul majd – fűzte hozzá a termelő.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában