Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.12.01. 15:38

Iparirostkender-feldolgozó üzemet adtak át Barabáson

Iparirostkender-feldolgozó üzemet építettek Barabáson, az európai uniós forrás segítségével, csaknem 594 ezer euróból (243 millió forint) megvalósított beruházást csütörtökön adták át a magyar-ukrán határ melletti községben.

MTI

Csapó György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetõje, Sarkadi Bence, az Érmellék Centrum Nonprofit Kft. ügyveztõje, Tilki Attila, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, Daróczi Gábor független polgármester, Nagy István agrárminiszter és Szász Jenõ, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot az iparirostkender-feldolgozó üzem átadásán | Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az eseményen Nagy István agrárminiszter emlékeztetett, a 19. században, az ipari kender termesztésének fénykorában mintegy 82 ezer hektáron termesztették ezt a növényt Magyarországon, nagyobb területen, mint 2010-ben az egész világon. Az ipari kender népszerűsítése érdekében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kidolgozott egy komplex fejlesztési programot, amely határon átnyúlva kapcsolja össze a magyar és a szlovák határtérséget - emelte ki a beruházás jelentőségét a tárcavezető.

Nagy István elmondta: egykor Magyarországon állították elő a világ legjobb rostkendervetőmagját, a növényre épülő gazdaság feltétele pedig a rostkender újbóli meghonosítása. Termesztése mellett számos érv szól: gyorsan nő, nagy terméshozamot produkál és sokoldalúan feldolgozható, sok biomasszát termel, ezért energetikai felhasználásra is alkalmas - sorolta a miniszter. Megjegyezte, a rostkendermag termesztése ugyanakkor kézi munkát igényel, szakértői számítások szerint 4 ezer hektár termesztésbe vonásával 3 ezer embernek és 200 kisvállalkozásnak lehet munkát adni.

Az ünnepségen részt vett Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki méltatta a beruházást, és kitért a kendertertermesztés hagyományaira.

Szász Jenő, a programot koordináló Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke arról beszélt, a barabási üzem felépítése része a hat különböző beruházást magában foglaló - több mint 7 millió euró összértékű - , az Interreg Szlovákia-Magyarország program keretén belül megvalósuló Területi akcióterv elnevezésű projektnek.

A Kenderben a jövő című alprojekt során az Érmellék Centrum Közösségi Nonprofit Kft. beruházásában egy 630 négyzetméter alapterületű, nyolc munkavállalót foglalkoztató gyárcsarnok épült fel, amelyben kenderrost és ipari kender alapú építőanyag előállítására alkalmas gépeket telepítettek - ismertette. A komplex program segítségével további ipari kenderfeldolgozó üzemek jönnek létre Géberjénben és a felvidéki Karoson, ezekre alapozva pedig két új varroda is megkezdi működését Nagygéresen és Kassán.

Szász Jenő megjegyezte, az akcióterv külön részeként megvalósul a korábbi kormányközi megállapodás alapján elindított összekötő út építése Nagyrozvágy és szlovákiai Nagygéres között.

 

Címkék#Barabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában