Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.12.07. 20:00

Ne hitelből karácsonyozzunk!

Ha mégis hitelfelvételre szánjuk el magunkat, alaposan tájékozódjunk a részletekről.

Fotó: Dodó Ferenc

Az év végén hagyományosan megugrik a rövid futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelek száma és összege: sokan ezekből vásárolnak karácsonyi ajándékot szeretteiknek. A járványok, az infláció és a gazdasági válság időszakában kiemelten fontos, hogy körültekintően mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

Lapunkhoz is eljuttatott közleményükben azt írják: a hitelszerződés aláírása előtt célszerű tájékozódni az adott fogyasztási hiteltípus – személyi kölcsön, áruhitel, folyószámlahitel, hitelkártya – teljes hiteldíjáról (THM), törlesztőrészletének mértékéről és a törlesztés módjáról, futamidejéről, a teljes visszafizetendő összeg nagyságáról, az előtörlesztés, szerződésmódosítás módjáról, s az esetleges késedelem, nemfizetés következményeiről is.

Dr. Fazekas Sándor nyíregyházi közgazdász sem javasolja, hogy hitelből vásároljunk ajándékot a szeretteinknek, és a szeretet ünnepén adósságba verjük magunkat. A pénzügyi tanácsadó szerint, ha valaki mégis így dönt, jól járja körül, hol és milyen kölcsönt vesz fel, alaposan nézze át a szerződés apró betűs részleit is, nem beszélve a teljes hiteldíj mutatóról, azaz a THM-ről.

– Ilyenkor a különböző üzletekben is lehetőségünk nyílik hitelre megvásárolni a különféle elektronikai termékeket, mint például a tévét vagy a mosógépet, de ne legyünk naivak: még ha nulla százalékos hitelként is reklámozzák az adott terméket, a kamat be van építve az alapárba – inti óvatosságra a vásárlóközönséget a nyíregyházi közgazdász.

A nyíregyházi belvárosi bevásárlóközpontban működő BestByte üzletvezetője elmondta, náluk egész évben lehet részletfizetést kérni, de természetesen a vásárlók ilyen jellegű igénye a karácsony közeledtével megnövekszik.

Tóth Gábor kiemelte, ezzel kapcsolatban minden szükséges tájékoztatást megkapnak a vevők.

– Ebből a szempontból a hűtő, a televízió és a mosógép a legkeresettebb termékünk. Van olyan vevőnk, aki igyekszik minél hamarabb visszafizetni az áru teljes összegét, ám a többségnek ez nem áll módjában, természetesen ők is megkapják a legszélesebb körű tájékoztatást a kölcsönfelvételről – mondta az üzletvezető. Hozzátette, ezen a területen három partnerük van, a Cetelem, a Cofidis és az OTP Bank.

A Magyar Nemzeti Bank a honlapján (www.mnb.hu) a kampány keretében egy ünnepi költségvetés-tervező mintát is közreadott, amellyel – tartalékaink, a kiadások és bevételek, illetve a várható ajándékok, egyéb karácsonyi, újévi költségek számbavételével – egyszerű, év végéig szóló pénzügyi tervet készíthetünk. Ennek segítségével eldönthetjük, hogy hitelfelvétel nélkül is tudjuk-e fedezni az év végi kiadásainkat, avagy sem, hogy túlköltekezés nélkül is lehet szép a karácsonyunk.  

TG

Indoklás nélküli elállás

Egy át nem gondolt, erőn felüli hitelből történő vásárlás után jogszabályi lehetőség is van arra, hogy – ha a hitel folyósítása még nem történt meg – a szerződéskötés utáni 14 napon belül indokolás nélkül elálljunk a szerződéstől. Az elállás a hitelhez kapcsolódó pl. biztosítási vagy egyéb szolgáltatásra vonatkozó szerződést is felbontja. Ha a kölcsönt már folyósította a bank, a hitelszerződés 14 napon belül akkor is díjmentesen felmondható. Ilyenkor a hitel összegét legkésőbb 30 napon belül, az adott időszakra megállapított időarányos hitelkamattal együtt vissza kell fizetni. A hitelszerződéstől való elállás/felmondás a megvásárolt termékre megkötött szerződést nem érinti. Utóbbi kapcsán a (nem pénzügyi jellegű jogszabályok alapján fennálló) elállásra van lehetőségünk. Ezt online vásárlásnál szolgáltatás esetén a szerződés megkötésétől számított 14 napig, weben vásárolt terméknél az annak kézhez vételétől számított 14 napig tehetjük meg – olvasható a jegybank közleményében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában