Napkor

2022.12.09. 15:33

Zöld irányba tolódó agrárium

2023-tól több támogatást hívhatnak le a megyei gazdák, de több előírásnak is meg kell majd felelniük.

Fotó: Sipeki Péter

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Igazgatósága gazdafórumot szervezett péntek délután Napkoron, a Kerekerdő Turisztikai Központban. A rendezvény központjában nem is állhatott más, mint a Közös Agrárpolitika, azaz a KAP, melynek rendszere 2023-tól alapjaiban megváltozik – a fontos módosításokról tájékoztatták a régió gazdálkodóit, akik szép számmal képviseltették magukat a fórumon.

Először Rácz Imre, a kamara megyei elnöke köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót Papp Gergelynek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai igazgatóhelyettesének. A szakember a közvetlen támogatási rendszerek átalakulásáról beszélt. Előrevetítette: lesznek „kellemetlen” dolgok, előírások, melyeknek meg kell majd felelni.

–  A kifizetések feltételei változni fognak, ezzel párhuzamosan nő majd a bürokrácia és az adminisztráció, ezt kár lenne a szőnyeg alá söpörni – fogalmazott Papp Gergely, aki előadása elején egy érdekes információt is megosztott a hallgatósággal. Elmondta, az unió azokat a pénzeket, amelyeket nem tud kifizetni a gazdálkodóknak, az európai űrkutatásra fordítja, így nem túlzás azt állítani, hogy az európai űrprogram egyik legnagyobb támogatói az európai gazdák.

–  Ránk ez nem igaz, mert a magyar gazdáknak szinte az összes uniós támogatást ki tudjuk fizetni, inkább a nyugat-európai országokra jellemző az, hogy az összes forrás 4-5 százaléka „beragad" – mondta a NAK szakmai igazgatóhelyettese.

Hozzátette, komoly monitoring-rendszert vezet majd be az EU, csak úgy nem fognak senkinek sem támogatást adni, mindenhez célokat és indikátorokat kell hozzárendelni.

– Pénz lesz, sőt, több is, mint eddig. Az I. pillérben kicsivel, a II. pillérben a korábbitól háromszor több. A magyar stratégiai tervet november elején elfogadta az Európai Bizottság – emelte ki az előadó, aki nem győzte hangsúlyozni: a jövőben a gazdálkodást zöld irányba kell eltolni a támogatások folyósítása érdekében.

Papp Gergely szerint a támogatási mechanizmust egy nagy piramisként kell elképzelni, ami több pillérre épül. Minél magasabbra szeretne egy gazda eljutni, annál több adminisztrációs kötelezettsége lesz, de annál több pénze is.

– Nő a döntési szabadság, de ezzel párhuzamosan nagyobb felelősséggel jár majd a gazdálkodás. A támogatás összege függ majd az egyén döntésétől is – hívta fel a hallgatóság figyelmét a szakember, aki az alapvető kötelezettségek között említette például a kötelező elektronikus gazdálkodási napló vezetését.

A napkori gazdafórum vendége volt még Papp Zsolt, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára és Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének főtitkára. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában