Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.02.01. 14:00

A foglalkoztatást erősíti a vármegyei paktum

Az 1,6 milliárd forint összköltségű program további 1 milliárd forint támogatást kapott.

Fotó: Csutkai Csaba

Bár évek óta folyamatosan csökken Magyarországon a munkanélküliségi ráta, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében még mindig az országos átlag felett van ez a mutató.

A foglalkoztatás erősítése érdekében 2017-ben alakult meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Paktumiroda, melynek vezetőjét, Obbágy Verát kérdeztük arról, a szervezet miként tudja segíteni, erősíteni a vármegyei foglalkoztatást. A szakember elmondta, a korábban futó foglalkoztatás-fejlesztési programhoz képest a jelenleg is megvalósítás alatt álló „Paktum 2” elnevezésű projekt két új tevékenységgel is bővült.

– Az egyik a helyi termék- és szolgáltatásfejlesztés, a másik pedig a befektetésösztönzés és gazdaságfejlesztés, mindkét esetben a paktumirodánk önként vállalta a vármegyei koordináló feladatot – mondta lapunknak Obbágy Vera.

 

A vármegyei Paktumiroda vezetőjétől megtudtuk, a „Foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” elnevezésű program összköltsége meghaladja az 1,6 milliárd forintot, sőt, egy tavaly decemberi döntés nyomán a program további 1 milliárd forintos kormányzati támogatást kap – kifejezetten a programban meghatározott célcsoportba tartozó megyei álláskeresők támogatása céljából.

A fejlesztést azok a megyei foglalkoztatási és munkaerő-piaci adatok igazolják, melyek szerint a vármegyében nyilvántartott álláskeresők száma átlagosan 25 ezer és 28 ezer fő körül stagnál, a foglalkoztatási ráta 59-60 százalék között mozog átlagban, negyedévenként hullámzó periódusokban. A megyében nyilvántartott álláskeresők nagyjából kétharmada szakképzetlen, a regisztrált pályakezdők száma 2500 fő alá csökkent. A megyében a közfoglalkoztatási programba bevontak száma 16 ezer fő volt, amely a munkahelyteremtő támogatásoknak köszönhetően a munkavállaló tartós, támogatott foglalkoztatásba átlépésével, némi javuló tendenciát mutat.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatallal konzorciumi együttműködésben megvalósuló projekt további célkitűzése, hogy közelebb hozza egymáshoz a munkavállalói és munkáltatói oldalt, s ennek hatására a munkáltatói oldalon felmerülő igényekre a munkavállaló megfelelően képzett és felkészült módon tudjon reagálni – emelte ki Obbágy Vera.

Hozzátette, helyi termék- és szolgáltatásfejlesztés témakörében az elmúlt hónapokban három stratégiaalkotó workshopot és egy szakmai fórumot rendeztek meg. Ezeken a termék- és szolgáltatásfejlesztés területén felmérték a vármegye adottságait, meghatározták a prioritásokat, teendőket, majd a témában elkezdődött egy széles társadalmi egyeztetés. A szakmai fórumon bemutatták a vármegye jó gyakorlatait (Dada tészta, Rozsály, nagydobosi sütőtök, tiszaadonyi kecskesajt), illetve a meghívott szakmai szervezetek képviselői megismerhették egymást.

Obbágy Vera beszélt a „Paktum 2” program befektetésösztönzési tevékenységéről is. Kiemelte, ebben a témában is rendeztek az elmúlt hónapokban három workshopot, ezek közül az egyiknek a fényeslitkei EWG-terminál adott otthont. Ezeken a rendezvényeken részt vettek a paktumszervezeti tagok képviselőin túl megyei közigazgatási, gazdasági, oktatási területről érkezett vezetők, döntéshozók, polgármesterek, vezérigazgatók, LEADER-vezetők, ipari parkok, a kamarák és különféle oktatási intézmények (szakképzési centrumok, felsőoktatási intézmények) vezetői és képviselői.

– A workshopokon elhangzottak, a kiküldött kérdőívek és a beérkezett vélemények beépítésével a Megakom Stratégiai Tanácsadó Iroda elkészített egy-egy átfogó stratégiát, melyek javaslataikkal hatékonyan hozzájárulhatnak a térség gazdasági fejlődésének előmozdításához – fogalmazott a vármegyei Paktumiroda vezetője, aki beszélt a kiemelt munkaerő-piaci programban elérhető bérköltség támogatási lehetőségről is. A program keretében jelenleg akár 5 plusz 2,5 hónapra szóló, 100 százalékos intenzitású bér- és bérköltség-támogatásra is pályázhatnak a megyei kis- és középvállalkozások, munkáltatók. 

TG


Borítókép: A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Paktumiroda munkájával a vármegyei foglalkoztatás erősítését tűzte ki célul

 

 

Címkék#munka#MU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában