Agrometeorológia

2023.02.08. 15:42

Enyhe idő, sok csapadék

A hónap csapadékösszege 50-80 milliméter között alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

KM

A vármegyénkben is több helyen alakult ki belvízfolt | Illusztráció: MW-Archív

Inkább egy novemberi hónapnak felelt volna meg az idei január hőmérséklete, bár a lassan csökkenő értékek mellett egy nyári hónapnak is becsületére váló csapadékmennyiség hullott – tájékoztatta lapunkat dr. Rácz Csaba.

A Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa szerint január hónapunk középhőmérséklete 4-5 Celsius fok között alakult a vármegye területén, ez mintegy 4,5-6 fokkal volt melegebb az 1991-2020-as évek hasonló időszakának átlagértékénél.

A talaj sekély rétegeiben a telelő gabonák számára még a lassú fejlődéshez is optimális volt a hőmérséklet, fagykár nem veszélyeztette évelő kultúráinkat. A napi középértéken 4-7 fokos tartományból csak a január 25-ei „pálfordulás” idején mozdult ki az 5 centiméteres mélységben mért hőmérséklet, hiszen ekkor jelentős átalakulás vette kezdetét időjárásunkban. A hónap hátralévő részében erősödött az éjszakai lehűlés, megjelentek a kiterjedt – ám ekkor még gyenge – fagyok, valamint visszaesett a nappali órák hőmérséklete.

Január első kétharmada adta csaknem a teljes havi csapadékösszeget, majd alábbhagyott az addig igen erős csapadékhajlam. Habár tél derekát írtunk, havat alig láthattunk a hónap végéig, pedig csapadékból ezúttal nem volt hiány. A legnedvesebb időszak a második harmad volt, de már az első tíz nap is átlag feletti csapadékot hozott. A hónap csapadékösszege 50-80 milliméter között alakult, mely a sokéves átlagnál 20-40 milliméter volt magasabb, azaz megközelítőleg kétszeres csapadéktöbblettel számolhattunk. A talajok örvendetes feltöltődésén túl a sok esőnek hamar mutatkoztak kedvezőtlen hatásai, hiszen már tartós belvízfoltok alakultak ki, valamint a kötött talajokon átmenetileg szüneteltek a kinti munkák.

A hónapforduló után maradt a hideg, sőt, egyre téliesebb idő. Február elejétől az újabb csapadék már zömében hó formájában érkezett és nagy területen alakult ki vékony hótakaró. A rövid távú folytatásban a hófelszínnek köszönhetően keményebb fagyokra is számítanunk kell: február második hetében az érzékenyebb növényállományokban káros mértékű fagyokra is van kilátás, majd – viszonylag csekély csapadékhajlam mellett – fokozatosan enyhülhet az idő, gyengülnek az éjszakai fagyok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában