Nyíregyháza

2023.02.03. 07:00

Plusz juttatásokról is egyeztetnek

A nyíregyházi gyárba tervezett, már korábban bejelentett beruházás leáll.

MI

Januárban lekapcsolják a fényeket is | Fotó: modern gyárak éjszakája

Ahogy megírtuk, az Electrolux 2024 januárjától nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását a nyíregyházi gyárban. Kérdéseinkre szerdán Szentpéteri Ferenc gyárigazgató válaszolt, a további felvetéseinkre pedig Szekerák Ádám PR advisor reagált, és hozzátette: a válaszokat egyeztette Antal Csabával, akivel folyamatosan és közvetlenül tárgyalnak a munkatársak helyzetének rendezéséről.

Kíváncsiak voltunk arra, mi lesz annak a gigaberuházásnak a sorsa, amit a tervek szerint az idén fejeztek volna be.

Elindították a beruházást

– Az Electrolux 2019-ben jelentette be, hogy 100 millió eurós beruházás keretében fejleszti nyíregyházi gyárát, majd 2021-ben a vállalat megerősítette és el is indította a beruházást. Az azóta rohamosan és drámaian megváltozott üzleti környezet, amit a magas infláció, a növekvő energiaárak, a logisztikai és nyersanyagbeszerzési költségek, valamint a fogyasztói kereslet jelentős csökkenése alakított, megkövetelte vállalatunktól, hogy cselekedjünk. Ezért vizsgálta felül 2022 utolsó negyedévében az Electrolux a nyíregyházi gyár üzleti működését, mert a vállalat célja továbbra is a hosszútávú nyereséges növekedés és versenyképesség biztosítása. A vállalat szerdai bejelentése nyomán a nyíregyházi gyárba tervezett, már korábban bejelentett beruházás leáll – áll a válaszukban.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a gépekkel, berendezésekkel, tudják-e ezeket esetleg más gyáraikban hasznosítani, azt írták, vizsgálják a lehetőségeket, és amint végső döntés születik, tájékoztatják a munkatársaikat, s beszállítókat. Hozzátették: az Electrolux elkötelezett, hogy teljesítse a szerződésben foglalt kötelezettségeit.

Juttatások és programok

Megtudtuk: az Electrolux már a bejelentés másnapján, azaz csütörtök reggel felvette a kapcsolatot az Üzemi Tanáccsal azért, hogy a Kollektív Szerződésen felüli plusz juttatásokról, illetve a munkatársak jövőbeni elhelyezkedését támogató programokról megegyezzenek. Amint ezekről megállapodnak, tájékoztatják a munkatársakat – írták.

Megkérdeztük azt is, milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a fennmaradó egy évben biztosított legyen a termelés, és a dolgozók ne hagyják ott a leállás előtt a nyíregyházi gyárat? – A Kollektív Szerződésben garantált jogokon felül – ami a hatályos magyar munkajogi előírásoknál jóval kedvezőbb – plusz juttatásokról, illetve a munkatársak jövőbeni elhelyezkedését támogató programokról egyeztetünk az Electrolux-szal. Bátran állíthatom, hogy az méltányos és motiváló lesz – tette hozzá Szekerák Ádám.

Mérföldkövek

Az Electrolux Csoport 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben – 50 év után először – zöldmezős beruházással épített hűtőszekrénygyárat Nyíregyházán. Az alapkövet 2004 január 21-én tették le, a beruházás értéke 65 millió euró volt. Az alapkőletételen elhangzott: a gyártás egy év múlva kezdődhet el a nyíregyházi ipari park területén felépülő üzemben, ahol 2005-ben már 560 ezer hűtő készülhet. A nyíregyházi beruházáshoz tartozó telek 295 ezer négyzetméter, míg a gyár alapterülete 48 ezer négyzetméter volt. Az új gyárral Magyarország lett az Electrolux legnagyobb hűtőkészülék és fagyasztóláda gyártóbázisa Európában.

2008 júliusában Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, a svéd cég kelet-közép-európai holdingvezetője az Origónak azt mondta: az Electrolux nyíregyházi gyárában a 2007-es, 30 százalékos bővülést követően tíz százalékkal bővül a termelés, 900 ezer darab fölé nő az éves hűtőszekrény-kibocsátás. A gyárban akkor 1700 dolgozót foglalkoztattak. Az Electrolux Lehel Kft. 201,1 milliárd forint bevételt ért el 2007-ben, ami 11 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

2019 novemberében a cég bejelentette: közel 100 millió eurós fejlesztés-sorozatot hajtanak végre 2020 és 2023 között az Electrolux nyíregyházi üzemében, hogy növeljék a felső kategóriás termékportfólió versenyképességét és biztosítsák a fenntartható növekedést. Dr. Gönczy Sándor ügyvezető igazgató azt mondta, ez a cég 30 éves hazai történetének legnagyobb volumenű beruházása. – A nyíregyházi üzem, ahol 2005 óta 10 millió hűtőszekrény készült el, jelentős szerepet tölt majd be az Electrolux felső kategóriás termékei gyártásában – tette hozzá.  Akkor elhangzott: a 2020 elején induló beruházás részét képezi a digitális, ipari automatizációs és robot technológiák alkalmazásának bevezetése is.

2021 decemberében a markabolt.hu azt írta: november végén már a 11. milliomodik termék gördült le az Electrolux nyíregyházi telephelyének gyártósoráról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában