Gazdaság

2023.04.29. 15:30

A határ lezárása lenne a jó megoldás?

Sok helyről hallani, hogy rossz minőségű ukrán gabonával van tele a vármegye.

Kulcsár Bertalan, aki több mint 3000 hektáron gazdálkodik, a szántóföldi növénytermesztés mellett foglalkozik gyümölcster­mesztéssel, de van 150 húsmarhája is. A beszélgetés során több alkalommal is említette: szerinte a legjobb az lenne, ha az unió lezárná a határait, és nem jönne be az országba ukrán gabona, tojás, mert ez mind a magyar a gazdálkodók helyzetét gyengíti. – Sok helyről hallom, hogy rossz minőségű ukrán gabonával vannak tele a vármegyei tárolók is, én ezek szerint az üdítő kivételt képviselem, mert nálam kizárólag hatóságilag bevizsgált, jó minőségű kukorica és búza van – mondta a tiszabezdédi gazda, aki megmutatta a termény minőségét igazoló hivatalos papírokat is.

Problémát okoz az ukrán termény

Ahogy arról korábban már több alkalommal cikkeztünk, importtilalmat vezetett be a magyar kormány több, Ukrajna felől érkező mezőgazdasági termékre, köztük a mézre, a kukoricára és a búzára.

Bértárolást vállalt 

Lapunk személyesen kereste fel Kulcsár Bertalan tiszabezdédi gazdaságát, ahol 1100 tonna búzát, valamint 1400 tonna kukoricát tárol – mindkét gabonaféle Ukrajnából származik. 
– Ezekre bértárolást vállaltam, a búzát május elején viszik el Olaszországba, onnan pedig a tengerre kerül, és viszik tovább Egyiptomba és Iránba – mondta az 1994 óta agrárvállalkozóként dolgozó Kulcsár Bertalan, aki több mint 3 ezer hektáron gazdálkodik, a szántóföldi növénytermesztés mellett foglalkozik gyümölcstermesztéssel, és van 150 húsmarhája is. A beszélgetés során több alkalommal is megemlítette: szerinte a legjobb az lenne, ha az unió lezárná a határait, és nem jönne be az országba az ukrán gabona, tojás és egyéb termék, mert ez mind a magyar mezőgazdaság érdekeit, a gazdálkodók helyzetét gyengíti. 


– Sok helyről hallom, hogy rossz minőségű ukrán gabonával vannak tele a vármegyei tárolók is, én ezek szerint a kivételt képviselem, mert nálam kizárólag „certifikált”, azaz hatóságilag bevizsgált, jó minőségű kukorica és búza van – mondta a tiszabezdédi gazda, aki szavai alátámasztására megmutatta a termény minőségét igazoló hivatalos papírokat. 
Kulcsár Bertalan megerősítette, az árakat jócskán lenyomta a korábban, mindenféle korlátozás nélkül beáramló ukrán termény, a tavaly novemberi 128 ezer forint/tonnáról 72 800 forintra csökkent a kukorica felvásárlási ára. – Ha most akarnám eladni a kukoricámat, közel 500 millió forintot buknék – mondta a gazda. Szerinte a mostani piaci helyzetnek a nyertesei a nagy európai feldolgozóüzemek, mert nyomott áron jutnak hozzá az alapanyaghoz.

Családi vállalkozás 

– Most arról beszélgetünk a környékbeli gazdatársakkal, hogy van-e értelme vetni valamit az idén, de én úgy vagyok vele, hogy muszáj belevágni, mert negyven embernek adok munkát, akiknek el kell tartaniuk a családjaikat, és nem mondhatom nekik azt, hogy holnap nem kell jönni – beszélt a helyzet súlyosságáról Kulcsár Bertalan, akinek a két fia is besegít a gazdálkodásba, sőt a most egyetemista lánya is a cégben képzeli el a jövőjét. 
A tiszabezdédi gazda beszélgetésünket azzal zárta, hogy a hazai gazdatársadalomban nagyobb összefogásra volna szükség ahhoz, hogy ne legyenek ennyire kiszolgáltatva a „nagypolitikának”, illetve a világpiaci folyamatoknak. 

TG 
 

Borítókép: Ukrán termény a tárolókban – a magyar gazdák nehéz helyzetbe kerültek | Fotó: Dodó Ferenc
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában