Közös agrárpolitika

2023.04.16. 14:11

Benyújthatók a kérelmek

Csütörtöktől lehet beadni az egységes kérelmeket.

Fotó: MW-archív

Néhány napon belül, április 20-án megnyílik az Egységes Kérelmek benyújtására szolgáló elektronikus felület – tudtuk meg Rácz Imrétől. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke felhívta a gazdálkodók figyelmét arra is, hogy az idén, tekintettel az új szabályokra, a kérelmeket június 9-éig lehet szankciómentesen benyújtani. Rácz Imre elmondta: a gazdák, az őket segítő falugazdászok, szaktanácsadók és más közreműködők képzése folyamatos, az ezzel kapcsolatos gazdafórumok is folytatódnak. A kérelmek gördülékeny benyújtása érdekében kérik, hogy mindenki egyeztessen időpontot a falugazdászával. Az idén a szabályok változása miatt várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe a beadás és az ügyintézés, így célszerű mielőbb keresni a falugazdászokat.

A főbb elemek

A NAK vármegyei elnöke beszélt lapunknak a Közös Agrárpolitika I. pillérének főbb elemeiről is. – Az I. pillér legnagyobb tételét az úgynevezett közvetlen kifizetések, vagy ahogy a legtöbben ismerik, a területalapú támogatások jelentik. Ezek azok a támogatások, amelyeket az egységes kérelem keretében lehet igényelni. Ebben a kamara falugazdászai szakmai és technikai segítséget nyújtanak – emelte ki Rácz Imre. Hozzátette, a közvetlen kifizetések legnagyobb részét az alaptámogatás adja. Ez legalább 1 hektár termőterület, vagy minimum 150 euró állatalapú támogatás esetén jár, összege hozzávetőlegesen 60 ezer forint hektáronként. Ennek lehívásához jogosult földhasználónak kell lenni, s teljesíteni kell bizonyos minimális mezőgazdasági követelményeket.

Zöld vállalások

– A gazdálkodók tehetnek további, fenntarthatóságot elősegítő zöld vállalásokat az újonnan bevezetett agro-ökológiai program keretében, amellyel az alaptámogatáson felül 30 ezer forintot kaphatnak hektáronként. A 40 év alatti fiatal gazdák pályakezdését, ezáltal pedig a generációváltást hektáronként további 60 ezer forinttal segíti a Közös Agrárpolitika, amelyet 300 hektárig tudnak igénybe venni. A támogatási felső határt, a cappinget (gazdaságonként igényelhető közvetlen támogatás, a szerk.) és a kisgazdaságok egyszerűsített támogatását felváltja az újraelosztó támogatás. Ennek keretében az 1200 hektár alatti gazdaságok 150 hektárig többlettámogatást kapnak, az első 10 hektár után 30 ezer forintot, a további 140 hektárra pedig 15 ezer forintot hektáronként.  Az I. pillérből finanszírozzuk a termeléshez kötött támogatásokat az érzékeny, gazdasági és piaci nehézségekkel küzdő ágazatokban – tájékoztatott Rácz Imre, a NAK vármegyei elnöke. 

TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában