Fényeslitke

2023.04.20. 14:51

Szemléletformáló fényeslitkei beruházás

Elkerülik az villámárvizeket, a csapadékvíz nagy része a településen marad

Az ünnepség egy pillanata

Forrás: Mán László

Ismét magasabb komfortfokozatba kapcsolt Fényeslitke. Kettő az egyben - így is summázhatnánk a "Kelet és Nyugat" belvízöblözet rekonstrukciós munkálatainak záró eseményét. A litkiek immáron kiérdemlik a szivacs-település jelzőt, hiszen a nemrégiben elkészült csapadékvíz- és belvízelvezető-hálózat olyan, hogy a fölösleges vizet elvezeti, a többit viszont megtartja.  

- A két projekt, a csapadékvíz elvezetésének kiépítése, illetve a nyugati belvízöblözet felújítása eredményeként a villámárvizeket elkerüljük, a csendes esőben a csapadékvíz nagy része Fényeslitkén marad, ezzel védjük a település alatti ivóvizet. Ez olyan különleges projekt volt, ami kiérdemelt ilyen ünnepélyes eseményt. Ez egy nagyon kiváló csapatmunka volt, aminek eredményeként az egyes és a kettes ütem optimálisan egybe ért- mondta köszöntőjében Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke polgármestere, aki köszöntötte a megjelenteket.

Hozzáfűzte, hogy köszönet jár mindenkinek, akinek köze volt a projekthez. Ráadásul az égiek is akarták, hiszen az időjárás lehetővé tette a munkálatok időben történő elvégzését, ráadásul az elmúlt heti kétnapos eső megfelelően letesztelte a munka eredményét és kiváló minősítést adott a szemléletformáló beruházásnak. Litkén tudják, hogy a víz nagy kincs, ennek megőrzése küldetésük, ennek tudatosítása igen fontos. Ezért is hirdettek „Mit jelent nekünk a víz?” címmel rajz és fotópályázatot a gyerekeknek.

A szalagátvágás pillanata
Fotó: Mán László

A jelenlévőket egy rövid bemutatóval beavatták a közel nyolcszázmillió forintos, uniós TOP-pályázat részleteibe.

A munkálatokat példás ütemben és minőségben végezték, a generálkivitelező a régió egyik legnagyobb építőipari cége, a nyíregyházi "KE-VÍZ 21" Zrt. volt. A csapadékvíz elvezetésében hat, a belvízöblözet felújításában négy utca volt érintett. A két beruházás során nyílt csapadékelvezető rendszert 4294, zárt csapadékelvezető rendszert 917 méteren alakítottak ki. Összesen három olajfogó műtárgyat építettek ki.

- Nagyon örülünk annak, hogy egy ilyen sikeres projekt átadását ünnepelhetjük, köszönjük mindenkinek a munkáját, akinek köze volt a beruházáshoz. Az mindenképpen nóvum, hogy jelentkezik az a személetformálás, amiről a polgármester szólt, és ezt én is szeretném kihangsúlyozni - mondta Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke.

A kivitelező KE-VÍZ 21. Zrt. részéről ifjabb Bencze Antal vezérigazgató elmondta, hogy amikor neki személyesen nem kell megjelennie egy munkaterületen, azt jelenti, hogy a kollégái jól dolgoznak. Most is így történt, amit szeretne megköszönni a vállalkozóknak és kivitelezői kollégáinak.  

-  A közbeszerzéstől kezdve egy példaértékű beruházást hajtottak végre. Miként a polgármester elmondta, én a cégnek a második generációját képviselem és büszkén mondhatom, hogy már ott van a harmadik. Édesapám mindig úgy fogalmazott: ő arra büszke, hogy ahol dolgozunk, oda mindig visszahívnak. Ezt mindenképpen szeretnénk megtartani. Olyan munkát kiadni a kezünkből, amire joggal lehetünk büszkék – hangsúlyozta ifjabb Bencze Antal.

Zárásként dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő méltatta a projekt jelentőségét, Litke és a térség fejlődését.

- Ezt így kell csinálni! Így summázhatnám a projekt lényegét, ez vonatkozik a beruházás minden fázisára, a tervezéstől a kivitelezésig. Azért hangsúlyozom ki, mert nagyon sok helyen nem így van.  Nem illúziókat kell kergetni, mindenkinek tudnia kell, hogy hol van a helye és mi a fejlődés pontos irányvonala. A vármegyénkben nem tengerpartot és fehér homokot kell keresni. Fényeslitke nem ilyen, itt jó az irány.

Ezt követően jött az ilyen ünnepélyes eseményeknél megszokott szalagátvágás – nem a munkaterületeken, hanem a községháza bejáratánál. KM
 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában