Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.05.24. 16:41

Átfogó kép a hazai agráriumról

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése összesen 941 települést érint.

A sajtótájékoztató egy pillanata

Fotó: a szerző

Május 15-én elindult a Központi Statisztikai Hivatal „Agrárium 2023” elnevezésű mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása, mindenkit arra ösztönöznek, töltsék ki online formában. Aki ezt a kisebb gazdaságok közül nem teszi meg, azokat összeírók keresik fel júniustól – hangzott el szerdán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség nyíregyházi épületében.

A sajtótájékoztatón Tóth Péter, a KSH mezőgazdasági statisztikai osztályának vezetője, az „Agrárium 2023” projektvezetője az összeírás főbb tudnivalóiról beszélt. Elmondta, a május 15. és július 15. között zajló összeírás célja, hogy jó minőségű statisztikai adatokkal valósághű képet szolgáltasson a magyar mezőgazdaság helyzetéről, illetve az agrárszektorban bekövetkezett változásokról. A beérkező adatok segítik a mezőgazdasági tevékenységet végzők és az érdekképviseleteik munkáját, továbbá a kormányzati szakpolitikusok megalapozott döntéshozatalát a hazai és az uniós támogatáspolitika tervezése során. A KSH az összeírást országszerte mintegy 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával két szakaszban hajtja végre, a kiválasztottakat előzetesen megkeresték.

– A kérdőíveket május 15. és 31. között online, majd június 1. és július 15. között összeírók segítségével lehet kitölteni. Az összeírók az ország 941 településén keresik fel azokat az egyéni gazdaságokat, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével – fogalmazott a nyíregyházi sajtótájékoztatón Tóth Péter osztályvezető. Hozzátette, az „Agrárium 2023” előzetes adatait várhatóan már 2023 őszén megjelenteti a hivatal, míg a teljes eredmény várhatóan 2024 nyarára készül el. A szakember részletezte azon témaköröket is, melyeket érint az összeírás. Eszerint feltérképezik a hazai földhasználat jellemzőit, az állatállomány nagyságát és összetételét, a gyümölcsösültetvények paramétereit, a talajművelés és az öntözés mutatóit, a munkaerővel és a generációváltással kapcsolatos tudnivalókat, valamint a gépesítés és az agrárdigitalizáció mértékét és sajátosságait, a precíziós gazdálkodás elterjedtségét és tulajdonságait. Tóth Péter kiemelte, a kijelölt gazdaságoknak kötelező részt venniük az összeíráson. Az adatfelvételt az Európai Parlament és Tanács rendelete, továbbá az Európai Bizottság végrehajtási rendelete szabályozza.

A projekt vezetője szólt a legutóbbi összeírás eredményéről is: 2010 és 2020 közötti időszakot vizsgálta a KSH, a teljes agrárcenzus akkori adataiból kiderült, hogy 10 év alatt 30 százalékkal csökkent a gazdaságok száma, különösen az állattartóké, ennek nagyrészt az az oka, hogy az unió agrártámogatási rendszere inkább a növénytermesztést preferálja.

Gagna Noémi, a KSH főosztályvezetője a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei adatokról beszélt. Elmondta, a legutóbbi összeírás szerint megyénkben található a hazai dohány- és almatermőterület 81, illetve 67 százaléka.

A 2020. évi Agrárcenzus adatai szerint az országban 241 ezer gazdaság folytatott árutermelést, s ennek 13 százaléka, összesen 30 ezer gazdaság Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A vármegye 301,5 ezer hektáros mezőgazdasági területének 78 százaléka a szántó művelési ágba tartozott. 2020-ban a vármegyében összesen 139,3 ezer hektáron termesztettek gabonát, főként kukoricát (99,7 ezer hektár) és búzát (23,9 ezer hektár).  Az összes magyarországi gyümölcsös 36%-a ebben a vármegyében található (31,6 ezer hektár). Kiemelkedő jelentőségű az alma- (18,1 ezer hektár), a meggy- (5,2 ezer hektár), a dió- (3,9 ezer hektár) és a szilvatermesztés (1,8 ezer hektár). A teljes magyarországi juhállomány 13 százalékát (129 ezer) és a tyúkok 17 százalékát (5,3 millió) Szabolcs-Szatmár-Beregben tartották. A vármegyében a gazdálkodók átlagos életkora 57 év volt. 67 százalékuk férfi, 33 százalékuk nő, és 7 százalékuk rendelkezett felsőfokú mezőgazdasági  végzettséggel.

Az Agrárium 2023 felmérés során Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében összesen 8283 gazdálkodó válaszait várjuk. Közülük mintegy 7 ezer egyéni gazdálkodó online is kitöltheti a kérdőívet május 31-ig. Azokat az egyéni gazdálkodókat, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, tablettel felszerelt összeíróink fogják felkeresni június 1. és július 15. között. A vármegyében található 815 gazdasági szervezet és 538 kiemelt jelentőségű egyéni gazdálkodó számára az online kitöltés kötelező.

TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában