Nyíregyháza

2023.05.08. 07:07

Idei jutalma már huszonöt arany

A nyíregyházi magánfőző, dr. Kósa Lajos sorozatban elért versenysikerei bizonyítják szakmai elkötelezettségét.

Dr. Kósa Lajos a nejével az V. Pannónia Párlatverseny eredményhirdetésén

Forrás: dr. Kósa Lajos archívuma

– A magyar pálinka sikereket vívott ki magának, s nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon. A jó pálinka nemcsak nemes ital, de valódi gazdasági érték is. Nekünk, magyaroknak a pálinka sokkal többet jelent, mint puszta gazdasági tényező. Része a kultúránknak, a nemzeti identitásunknak – ezeket a gondolatokat Nagy István agrárminiszter fogalmazta meg idén februárban a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny debreceni díjátadó gáláját megnyitva. 

 

Nem a véletlen műve 

A „hazánk és a Kárpát-medence legnagyobb, legszínvonalasabb pálinka- és párlatversenyén” hagyományainkhoz méltó eredménnyel szerepeltek a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei magánfőzők is. A színvonalas díjátadón 56 érmet gyűjtöttek be a gyümölcspárlataikat kiváló szakmai tudással, minőségi berendezéseken készítő, ám mégis csak hobbifőzők. 
Az eredményességi rangsor élére, ahogyan arról beszámoltunk, a nyíregyházi dr. Kósa Lajos került, kilenc dobogós párlattal: 1 ezüst- és 2 bronz- mellett 6 arany- (közte 2 kategóriagyőztes!) éremmel. Ezt a legértékesebb hat díjat a Sárga vilmos (Vilmoskörte kategória győztese), a Nemes bodza (Bodza kategória győztese), a Granny smith alma, a Banán, a Citrus mix s a Fekete berkenye párlatok kapták. 
Hogy nem a véletlen műve volt dr. Kósa Lajos debreceni elismerése, azt az elmúlt hónap sorozatos sikerei bizonyítják. Nagykanizsán az V. Pannónia Párlatverseny április 1-jén megrendezett színvonalas rendezvényén 8 arany, 5 ezüst, 8 bronzérem, 2 kategóriagyőzelem és 1 különdíj volt a nyíregyházi magánfőző jutalma. Április idusán pedig a Scientia Master Spirit Competition Pálinka és Párlat Verseny perkátai eredményhirdetéséről térhetett haza 5 bronz-, 9 ezüst- és 1 (a banán párlatára kapta) aranyéremmel. 

Legeredményesebb magánfőző 

A május elsejét megelőző hosszú hétvége egy részét a minőségi párlatok nagymestere nejével és barátaikkal Mohácson töltötték a VI. Magnus Spirituum Pálinka és Párlatverseny színvonalas díjátadóján várva az eredményekre. „Benevezett párlataimat 7 ezüst-, 4 bronz- és 10 aranyéremmel jutalmazták, kökény-szilva vegyes párlatom az aranyak aranyát, Champion díjat is kiérdemelt. Mindezeken felül egy nem várt siker is ért, az összesített eredmények alapján a verseny legeredményesebb magánfőzője lettem. Hálát adok az Úristennek, a családomnak – különösképpen feleségemnek –, barátaimnak, akik nélkül ez nem sikerült volna” – mondta az elmúlt pár hónap alatt csupán aranyérmekből 25 darabot begyűjtő dr. Kósa Lajos. 
GB

Címkék#pálinka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában