Fehérgyarmat

2023.06.05. 17:25

A gazdaságfejlesztés helyi motorja

Navracsics Tibor a fehérgyarmati gyártó- és üzemcsarnok átadóünnepségén kiemelte, a térségben élők 103 éve sajnos megtapasztalták, hogy milyen egy központi, jóléti régióból hirtelen határvidékké válni.

Fotó: Dodó Ferenc

–Sok, a térséggel kapcsolatos feladatunk van még. A szomszédban háború dúl, egy olyan katonai konfliktus, amiről nem tudhatjuk, hogyan alakul a jövőben. Ez a háborús veszélyeztetettség mindenre kihat, nem kedvez a családok életének, mindennapjainak, ahogy nem kedvez a hazai gazdaságnak sem – fogalmazott a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor hozzátette, a család az alapja mindennek, mert azokba a térségekbe, ahol nem születnek gyerekek, nem bővülnek a családok, oda nem érkeznek beruházások sem.

A miniszter emlékeztette a hallgatóságot: a 2007-2013-as időszakban 5,5 milliárd forrás érkezett a régióba, míg ez az összeg a 2014-2020-as eu-s költségvetési ciklusra 9 milliárd forintra emelkedett.

– Magyarország hatékonyan használja fel az európai uniós forrásokat, eddig a támogatások 86 százalékához sikerült már hozzáférnie hazánknak, illetve a hazai vállalkozásoknak. Ebben az összevetésben az unió élvonalához tartozunk – emelte ki Navracsics Tibor, aki elmondta, az uniós pénzek mellett természetesen nemzeti források is segítik a magyar cégeket, vállalkozásokat. A területfejlesztési miniszter szólt még a határon átnyúló együttműködések jelentőségéről, legyen akár szó kultúráról, gazdaságról vagy turizmusról.

Dr. Péter Csaba, Fehérgyarmat polgármestere szerint az új csarnok erősíti a helyi gazdaságot és lökést adhat a foglalkoztatásnak. Hozzátette, itt a betelepülő cégek számára remek infrastrukturális hátteret biztosítanak, ez pedig családoknak jelent megélhetést.

– Nagy nap ez a város és a térség történetében, hiszen a beruházásnak köszönhetően megtehetjük első lépéseinket az iparosodás útján. Folyamatos az együttműködésünk több térségbeli és országos szintű szervezettel is, kapcsolatban vagyunk a HIPA-val. Bízom abban, hogy ez a csarnok a munkahelyteremtés motorja lehet – bizakodott a településvezető. Dr. Péter Csaba hozzátette, a csarnok területén még van szabad kapacitás, várják a betelepülő cégeket. Mint a polgármester kiemelte, a szatmári térségben van potenciál, az itteniek szorgalmasak és kitartóak, és ami szintén fontos, hogy hűségesek, szeretnek a térségben dolgozni – fogalmazott a több mint 3000 négyzetméteres gyártó- és raktárcsarnok hétfői átadóünnepségén a fehérgyarmati polgármester, aki megköszönte a kormánynak a fejlesztéshez biztosított forráskiegészítést is.

Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője Navracsics Tibor látogatásáért mondott köszönetet. Kiemelte, abban a régióban, ahol Kölcsey Ferenc papírra vetette a Himnuszt, ott a brüsszeli csatározások közepette lelki feltöltődést kaphat az ember.

– Számomra külön öröm, hogy Navracsics Tibor miniszternek fontos a vidék, hiszen már frakcióvezetőként is odafigyelt a keleti országrészre. Azt érezzük, hogy a nyugat-európai országok támadják hazánkat, de mi álljuk a sarat és kitartunk a legnehezebb időszakban is – fogalmazott dr. Tilki Attila. Az országgyűlési képviselő szerint egy gazdasági célú beruházás mindig erősíti a foglalkoztatást, valamint további fejlesztéseket generál.

– A város korábbi polgármestereként jó látni, hogy befejeződött az önkormányzat eddigi legnagyobb beruházása – hangsúlyozta dr. Tilki Attila.

A köszöntő beszédek után következett a szalagátvágás, majd az ünnepség résztvevői bejárták az 1,1 milliárd forintból megépült fehérgyarmati gyártó- és üzemcsarnokot. 

TG

citációk:

Navracsics Tibor: A család az alapja, kiindulópontja minden fejlesztésnek

Tilki Attila: Jó látni, hogy a város legnagyobb beruházása befejeződött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában