Nyírtelek. Gyulatanya

2023.09.21. 17:19

Nem kukoricáztak Gyulatanyán

A kukorica- és napraforgó-bemutatók már több mint 30 éves múltra tekintenek vissza.

Tarnavölgyi Gergely

A Nébih Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán az idén is megrendezték az Országos és Nemzetközi Kukorica és Napraforgó Tanácskozás, Fajta- és Növényvédelmi Technológiai Bemutatót. Az idén összesen több, mintegy hat hektár területen 35 kukorica- és 25 napraforgófajtát állítottak be a kísérletekbe.

A rendezvényt a korábbi évekhez hasonlóan Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Elmondta, a gyulatanyai szakmai rendezvények komoly hagyományokkal bírnak, hiszen itt találkozni tudnak a termelők, a szaktanácsadók és a különféle érdekvédelmi szervezetek képviselői.

Találkozási pont

– Nagy szükség van az ilyen találkozási pontokra, itt meg lehet osztani a jó gyakorlatokat – fogalmazott a Baracsi Endre, aki kitért a vasárnapi, záhonyi gazdatüntetésre is. A vármegyei közgyűlés alelnöke szerint az ukrán gabona beáramlása komoly problémát okoz a helyi gazdáknak. Az Európai Unió szeptember 15-ével feloldotta a behozatali tilalmat, ezt most a magyar kormány nemzeti hatáskörben igyekszik fenntartani. Baracsi Endre kiemelte, az Ukrajnából érkező gabona ellenőrizetlen, kétes minőségű, ez pedig rontja a magyar gazdálkodók piaci helyzetét.

– A magyar gazdák számára vannak olyan növényvédelmi ellenőrzések, amit az Európai Unió előír, azt azonban nem tudhatjuk, hogy ezeket a szabályokat be kellett-e tartaniuk az ukrán termelőknek – fogalmazott Baracsi Endre.

A kukoricával mind vármegyei, mind pedig országos szinten „problémák” vannak, ezt támasztják alá azok az adatok, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Igazgatóságától kaptunk: eszerint a 2022-es 105 066 hektárnyi termőterület a 2023-as évre 81.896 hektárra csökkent.

– Ennek egy része kalászos lett, a másik része pedig a napraforgó felé „tolódott” el, ennek oka pedig az ukrán helyzet. Nem tudják a hazai gazdák, hogy kinek fogják eladni a terményt. A záhonyi demonstráció következményeit még nem látjuk. Veszélyben vannak a külpiacaink is, nem mozog az áru, nincsenek a felvásárlók részéről meghirdetett árak – fogalmazott lapunknak Rácz Imre, a NAK vármegyei elnöke.

A gyulatanyai programon neves szakemberek előadásait hallgathatták meg a résztvevők, akik információkat kaphattak többek között a mezőgazdaság aktuális helyzetéről is. A jelenlévők emellett a kukorica- és napraforgó-termesztésben eredményesen használható tápanyag-utánpótlási és növénykondicionálási technológiákkal is megismerkedhettek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában