2024.12.29. 18:00
Útban a világhírnév felé? Külföldön is megízlelhetik az eszlári mangalicát! (videóval)
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének jubileumi közgyűlésén elismerő oklevelet vehetett át Tóth Péter elnöktől, illetve Jakab Istvántól, a Magosz elnökétől Kocsis István. A tiszaeszlári, mangalica-tenyésztéssel foglalkozó Kocsis-tanya alapítója a közel húsz esztendős kitartó és odaadó tenyésztői munkájáért vehette át az elismerést az Országházban.
Jakab István, Kocsis István és Tóth Péter az Országházban
Fotó: egyesület
Mint azt az elismerő oklevél átvétele után a Kocsis-tanya alapítója portálunknak elmondta, nagyon büszke erre az elismerésre, hiszen ki ne örülne annak, ha megbecsülik a munkáját. Mint fogalmazott, hálás a családjának, feleségének, hiszen mindvégig kitartottak mellette, és rettentően örül annak, hogy ez a két évtizedes megfeszítette munka a jövőben sem vész majd kárba, hiszen a vejei már korábban átvették tőle a stafétabotot: Kander Lajos a mangalica tenyésztéséért, míg Kobzos István a húsfeldolgozásért és az értékesítésért felel.
A csirke és a liba után jött a mangalica
Az 1986-ban kialakított tiszaeszlári tanyán, ahol sokáig csak csirkéket és libákat neveltek, teljes mértékben antibiotikummentesen tartják az állatokat, ezzel megfelelve a szigorú európai uniós előírásoknak. Az afrikai sertéspestis megjelenése óta ugyanis rengeteget szigorodtak a járványügyi szabályok, melyeket be is tartanak: dupla kerítést húztak fel a sertések köré, a fertőtlenítéshez szükséges beléptetőkapu működik, és az etető-, illetve itatófelületeiket is az eu-s előírásoknak megfelelően alakították ki. A telepen 2500 mangalicát tartanak, ebből 400 a tenyészkoca.
Prémium termékeikkel a környék piacain, így Nyíregyházán, Miskolcon, Szerencsen és Tiszavasváriban, ahogy egy-egy fővárosi rendezvényen is kínálják a különféle mangalicatermékeket, sőt a közelmúltban Tatán is kitelepültek.
Külföldi vendégeket fogadtak
A tanyán már három generáció dolgozik a sikerért, hiszen az utóbbi időben már Kocsis István unokái is bekapcsolódtak ilyen-olyan formában a munkába, így nem is csoda, hogy a belföldi piacok meghódítása után még nagyobbat álmodtak: termékeikkel szeretnének a külföldi piacokra is kijutni.
Ennek a célnak a megvalósításában sokat segít nekik Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki korábban amerikai és thaiföldi vendégeket „hozott” Tiszaeszlárra.
Magyarország nagyon fontosnak tartja a gazdasági kapcsolatok további kiszélesítését. Az utóbbi években felvetődött az a gondolat, hogy a mangalicatermékekkel is jobban meg lehetne ismertetni a nagyvilágot. Ennek érdekében lépett a Külügyminisztérium és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, s több ország delegációját meghívták Magyarországra, hogy ismerkedjenek meg az élelmiszeripari termékekkel, az állattartás módszereivel és az együttműködési lehetőségekkel
– mondta ezt 2023 szeptemberében, a thaiföldi delegáció fogadásakor Tóth Péter, aki most portálunknak megindokolta azt, mivel érdemelte ki az egyesület elismerő oklevelét a Kocsis-tanyát megalapító Kocsis István.
A jövőben is biztosított a mangalica-tenyésztés
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke szerint három fő indokot nevezett meg. Az egyik, hogy a mangalica nemzeti érték, és aki mangalicával foglalkozik, az a magyar állattenyésztés hagyományait örökíti tovább. A másik, hogy Kocsis Istvánnak sikerült ez a munkát úgy végeznie, hogy közben átadta a megfelelő tudást a következő generáció tagjainak is, így hosszú távon biztosított a mangalica-tenyésztés a tiszaeszlári tanyán. A harmadik pedig, hogy a tenyésztés során minden hazai és uniós előírást és szigorú szabályrendszert betartanak a tanyán, így a különféle mangalicatermékeik felveszik a versenyt a külföldi tenyésztőkkel és feldolgozókkal, ami a világ számos pontján ismertté teheti a tiszaeszlári Kocsis-tanyát, és az innen származó prémium termékeket.
- Ma a mangalica húsa és zsírja iránti kereslet nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi piacokon is növekszik. A spanyol Serrano sonka egyik alapanyaga is a mangalica, amelyet magas minőségben, hagyományos receptúrák alapján dolgoznak fel. A tenyésztés és a termelés folyamatosan bővül, bár a minőségi követelmények miatt az állomány növelése lassabb ütemben halad
- Egészségügyi szempontból a mangalica zsírja különösen értékes. Omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, ami egészségesebb alternatívát nyújt a hagyományos sertészsíroknál. Bár tévhit, hogy a mangalica zsírjának koleszterintartalma alacsonyabb volna, a különbség valójában a tartási módokban és a hús magasabb zsírtartalmában rejlik, amely puhábbá és szaftosabbá teszi a mangalicahúst az elkészítés során
- A mangalica sikertörténete egyben a magyar agrárium elhivatottságának és kitartásának példája is. Ez a különleges fajta ma már nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi konyhákban is egyre nagyobb elismerést arat