Nyíregyháza

2019.05.08. 13:06

Azt hitte, csak „búvárkodik” – három éve kómában van a fiú

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében bűnösnek mondta ki a bíróság és 10 hónap fogházbüntetésre és egy év úszómesteri foglalkozástól eltiltásra ítélte N. A.-t.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért | Fotó: Pusztai Sándor

A büntetés végrehajtását a bíróság egy évre felfüggesztette, valamint előzetes mentesítésben részesítette a vádlottat, s kötelezte a több mint 135 ezer forint perköltség megfizetésére.

Dr. Marjayné dr. Lámer Ildikó bíró szóbeli indoklásában elmondta, az úszómesterként dolgozó férfi 2016. június 21-én az egyik nyíregyházi fürdőben a hullámmedence és a csúszdák mellett látta el a feladatát. A gyermekeknek szervezett úszótábor tagjai közül többen a csúszdázást választották, köztük az akkor csak 7 éves kisfiú is, aki lecsúszva a „kamikaze” csúszdán a 1,2 méter mély medencébe érkezve még felállt, majd arccal a vízre fordult és percekig lebegett a víz felszínén.

Ezt a csúszdát csak 10 éven felüliek használhatják, de az úszómesternek nem az a feladata, hogy minden gyerek életkorát ellenőrizze. Ez a tanárok kötelessége lett volna, akik tisztában voltak azzal, hogy ki mennyi idős, s kit melyik csúszdára lehet felengedni – hangzott el szerdán a tárgyalóteremben. A bíróság az úszómester felelősségét abban állapította meg, hogy szabályt szegett akkor, amikor a medence mellett nem a fürdőzőkre figyelt, hanem sms-ezett, a másodikat pedig akkor, amikor látva a lebegő gyereket, nem ment azonnal oda hozzá.

Mint azt N. A. a vallomásában is elmondta, érzékelte, hogy a kisfiú beérkezett a medencébe és felállt. Elfordította a tekintetét, s amikor visszafordult, a lebegő gyermeket látva arra gondolt, hogy „búvárkodik”. Ez azonban a beérkező medencében tilos, rögtön oda kellett volna mennie a kisfiúhoz és kiparancsolni onnan. Az úszómester csak hat perccel később érzékelte a veszélyhelyzetet, amikor két másik csúszdázó elkezdte kihúzni a medencéből a kisfiút. Az úszómester azonnal megkezdte a gyermek újraélesztését, s sikerült a keringését visszahozni, de a légzését nem.

A hosszan tartó oxigénhiányos állapot miatt a kisfiú maradandó károsodást szenvedett, emiatt azonban nem vonta felelősségre a bíróság az úszómestert, mert a szakértői vélemény szerint „semmilyen adat nincs arra”, hogy ha két percen belül megkezdődik a újraélesztése, akkor károsodás nélkül visszahozható lett volna az életbe a 7 éves gyermek. Azt pedig a szakértők sem tudták megállapítani, hogy mi okozta a balesetet, ami miatt a gyerek arccal a vízbe került.

N. A.-t munkatársai, főnökei kiváló szakembernek nevezték, a munkahelyén a történtek miatt semmilyen szankció nem érte, ezért a bíróság előzetes mentesítésben részesítette az úszómestert.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fenntartotta a három nap gondolkodási időt.

További részletek a Kelet-Magyarországban és a kelet.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában