ahmed h.

2019.05.17. 07:17

Nincs hová kitoloncolni a terrorcselekmény miatt elítélt szírt

Továbbra is idegenrendészeti őrizetben marad a terrorcselekmény miatt elítélt férfi.

A Nyírbátori Járásbíróság meghosszabbította Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét a kiutazás feltételeinek megteremtéséig, de legfeljebb július 17-éig. A férfit a Szegedi Ítélőtábla a határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és terrorcselekmény miatt jogerősen öt év börtönre ítélte, és kiutasította Magyarországról.

Dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője lapunk kérdésére elmondta: eddig sem Ciprus, ahol Ahmed H. a beutazása előtt tartózkodott, sem Németország – ami a férfi eredeti célországa volt, s már családjának a tartózkodási helye – nem járult hozzá az átvételéhez.

– A magyar hatóságok megkeresték Szíria bécsi nagykövetségét is, hogy Ahmed H.-t ellássák úti okmányokkal, azonban a külföldi állampolgár az okmányigénylő adatlap kitöltését megtagadta.

Mivel a férfi Horvátországon keresztül érkezett hazánkba, megkeresték a horvát hatóságokat is Ahmed H. átadása érdekében, de a horvát fél sem járult hozzá az átvételhez. A kiutasítás végrehajtásáról azt követően lehet intézkedni, amikor a visszafogadásra köteles féllel megkötötték a megállapodást – tette hozzá a sajtószóvivő.

KM

Borítókép: A terrorizmus vádjával első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélt Ahmed H. szír férfi az ügyének másodfokon történő tárgyalásán a Szegedi Ítélőtábla tárgyalótermében 2017. június 15-én. | Fotó: MTI˛/Újvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában