felháborító

2019.08.18. 20:00

Emberélettel „játszik”, aki kövekkel dobálózik

Több év börtön is várhat arra, aki mozgó járműveket kővel vagy bármi mással megdobál.

A jármű vezetője egy pukkanást hall, a szélvédő pókhálószerűen reped, röpködnek a szilánkok, a közepén tátongó lyukon pedig egy kő repül az utastérbe. Ez a legkiszámíthatatlanabb „támadás”, nem lehet rá felkészülni.

Sajnos, okozott már tragédiát a vonatablakon berepülő kő.

Repült a kő, repült a dinnye is

Óriási felháborodást váltott ki pár nappal ezelőtt a közösségi portálon az a hír, hogy a megyeszékhelyen, a Tüzér utcán kővel dobálják az autókat ismeretlenek. Az egyik olvasó a képet is megosztotta az autója betört szélvédőjéről. Míg a rendőrökre várt, minden autóst arra intett, hogy a környéken óvatosan közlekedjenek.

Lapunk is megkereste a megyei rendőr-főkapitányságot, ahol a konkrét ügyről, korábbi esetekről is érdeklődtünk.

Dobálás közben érték tetten

– Tüzér utcai esettel összefüggésben indított büntetőeljárást a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya ismeretlen tettes ellen folytatja, jelenleg nincs gyanúsítottja az ügynek – tudtuk meg dr. Fedor Rita őrnagytól. A főkapitányság sajtószóvivője kérésünkre két korábbi esetet említett: 2014 őszén egy férfi 36 gépkocsit dobált meg kővel a 4-es főút Kisvárda és Nyíregyháza közötti szakaszán.

A rendőrök végül kődobálás közben érték tetten és fogták el gyanúsítottat, aki esténként, éjszakánként rendszeresen azért közlekedett a főúton, hogy az autójába előre bekészített kövekkel megdobálja a vele szemben közlekedő járműveket.

A gépkocsivezetők lélekjelenlétén és a szerencsén múlt, hogy egyik esetben sem sérült meg senki, ellenben több tízezer forintos kárt okozott a gépkocsikban. A rendőrség kezdeményezésére az illetékes ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte a férfit, és a bíróság ítéletéig fogva tartásban volt.

Két fiút értek tetten és fogtak el a rendőrök, miközben az M3-as autópálya 262. kilométerszelvényében a Kántorjánosi és Vaja között található hídról egy feldarabolt dinnyével dobálták a gyorsforgalmi úton haladó gépkocsikat tavaly augusztus 10-én 0 óra 5 perckor. Az eljárás alatt az is kiderült, hogy a 18 éves és 19 éves fiúk nem először követték el a bűncselekményt.

Néhány nappal korábban ugyanott kövekkel dobálták a járműveket. A gyanúsítottak beismerő vallomást tettek, de tettükre magyarázatot adni nem tudtak. A rendőrség közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény és rongálás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott le velük szemben büntetőeljárást.

Kiszámíthatatlan támadás

– Mint a két eset is mutatja, szerencsére megyénkben ritkán, pár évente egy hasonló eset fordul elő – mondta a sajtószóvivő, aki megjegyezte: az autósoknak lehetetlen az ilyen cselekményekre felkészülniük. Ezek a balesetveszélyes „támadások” váratlanul történnek, és többnyire olyan helyről, irányból érkeznek, amit a járművezető képtelen észlelni, és emiatt gyakran előfordul, hogy hirtelen azt sem tudja, hogy mi történt. Ha valaki ilyen bűncselekmény áldozatává válik, az haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségre, hívja a központi segélyhívó számot (112)!

A Tüzér utcán megdobált autó szélvédője és az IC ablaka – ha sikerül elkapni a tettest, súlyos büntetésre számíthat

– Miután járművével biztonságosan megállt, nézzen jól körül, próbálja megállapítani, hogy honnan érkezhetett a támadás. Amennyiben személyt és/vagy járművet lát ott, azokról lehetőleg minél több információt jegyezzen meg, és közölje azokat rendőrökkel az elkövetők mielőbbi azonosítása és elfogása érdekében – tanácsolta dr. Fedor Rita, aki hozzátette: szerencsére egyik esetben sem sérült meg senki, s nem történt tragédia.

A közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt a törvény szigorúan, szabadságvesztéssel rendeli büntetni, ami abban az esetben, ha az elkövető tette valakinek a halálát okozza, akár tíz év is lehet.

KM


Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény

Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,

b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

c) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

d) öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

(3) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, a (2) bekezdésben meghatározott esetekben, az ott tett megkülönböztetés szerint két évig, három évig, egy évtől öt évig, illetve két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) A büntetés korlátlanul enyhíthető – különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető – azzal szemben, aki a veszélyt, mielőtt abból káros következmény származott volna, önként megszünteti.


Elfeledhetetlen tragédia

A kővel dobálózóknak nemcsak az autók a célpontjai, hanem a vonatok is. A szétrobbanó ablak szilánkjai súlyos sérüléseket okozhatnak, sőt tragédiához is vezethet az ilyen meggondolatlan viselkedés.

Ismeretlen elkövető 2019. április 23-án 19 óra 40 perc körül Szolnokon, a Horog úttal párhuzamos vasúti nyílt pályán terméskővel megdobálta a Budapest Nyugati pályaudvar és Nyíregyháza közötti vonalon közlekedő Hajdú intercity vonatszerelvényt.

Máig kitörölhetetlen az emberek emlékezetéből mindaz, ami 1995. augusztus 11-én történt. A nyíregyházi 6 éves kisfiú a nagymamájával utazott a fővárosból Győr felé, amikor Kelenföld és Budaörs között ismeretlenek dobálták meg a vonatot. A kifelé nézelődő kisfiút találta fejbe a kő. Olyan súlyosan megsérült, hogy az életét már nem tudták megmenteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában