Szabolcs-Szatmár-Bereg

2019.09.02. 11:48

Tanévkezdés rendőri segítséggel

Rendőrök és polgárőrök segítik a gyermekek biztonságos, balesetmentes közlekedését.

Szeptemberben – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – rendőrök és polgárőrök segítik a gyerekeket, hogy biztonságosan jussanak el az iskolába, valamint hazafelé. A tanév első napjától ugyanis az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége megnő. A gyermekek – főleg a fiatalabbak – életkori sajátosságaikból adódóan nem mindig érzékelik a veszélyt. Éppen ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek a megváltozott, dinamikusabb forgalomra, ami nagyobb odafigyelést igényel.

Fotó: police.hu

A rendőrség a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendőrök a tanév első napjától kezdve a polgárőrséggel együttműködve demonstratív jelenléttel kívánják elősegíteni a gyermekek közlekedésbiztonságát, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára. Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy az iskolák közelében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg, parkolás céljára pedig mindig csak az arra kijelölt helyeket használják!

Az idei tanévben is folytatódik Az iskola rendőre program, amely célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, és közlekedési ismereteik bővítése. Az iskolarendőrök, akik egész tanévben aktív szerepelői lesznek a kisdiákok életének, részt vesznek a jelentősebb iskolai rendezvényeken, és különféle kiadványok, szóróanyagok útján folyamatosan felhívják a diákok figyelmét az adott időszakra jellemző veszélyhelyzetekre, valamint azok elkerülésének lehetőségeire.

A rendőrség több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az iskolai bűnmegelőzési oktatás területén, melynek aktív résztvevői kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekkorúak és a fiatalkorúak védelmére. A DADA program az általános iskolákban, az ELLEN-SZER a középiskolákban van jelen, a bűnmegelőzési tanácsadók pedig állandó jelleggel tevékenykednek a középiskolákban. Az iskolai programok összes területén kiemelt hangsúlyt kap a prevenciós tevékenység.

A tudatos közlekedési magatartás kialakításában, a bűncselekmények megelőzésében a példamutatásnak, a tanórai és a tanórán kívüli nevelésnek kiemelt szerepe van. Különösen a kisiskolás korosztálynál nagyon fontos, hogy a tanévkezdés időszakában a pedagógusok és az iskolarendőr mellett a szülők is felhívják a figyelmet a leggyakoribb veszélyhelyzetekre, közösen átvegyék a legfontosabb közlekedési szabályokat, bűnmegelőzési témaköröket. Az egyedül közlekedő első osztályosok esetében hasznos kijelölni a legbiztonságosabb útvonalakat, és azokat érdemes – a lehetséges veszélyforrásokra felhívva a figyelmet – szülői felügyelettel többször végigjárni iskolakezdés előtt. Fel kell továbbá hívni a diákok figyelmét arra is, hogy értékes tárgyat a lopások elkerülése érdekében ne vigyenek magukkal az iskolába, valamint tömegközlekedési eszközön figyeljenek a táskájukra. Telefont, pénzt, igazolványokat mindig biztonságos helyen – lehetőleg a táska belső zsebében – tartsák! És a legfontosabb, hogy a diákok ismerjék azokat a telefonszámokat, amelyeken keresztül segítséget kérhetnek!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában