Bíróság elé álltak a fiatalok

2019.11.13. 14:48

Megégették osztálytársuk nyakát egy pénzérmével a nyíregyházi fiatalok

A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. november 13-án gyorsított eljárásban társtettesként elkövetett testi sértés vétsége miatt jogerősen 1-1 évre próbára bocsátotta a fiatalkorú Sz.Z. és T.L. vádlottakat, valamint megállapította, hogy a próbaidő alatt pártfogó felügyelet alatt állnak.

Forrás: Illusztráció / Pixabay

A tényállás szerint a vádlottak 2019. május 11-én egy nyíregyházi szakközépiskola matematika óráján öngyújtóval felmelegítettek egy 50 forintos pénzérmét, azt T.L. vádlott tollának csíptetőjéhez tűzték, majd váratlanul az előttük ülő osztálytársuk nyakához nyomták. A sértett 8 napon belül gyógyuló, másodfokú égési sérülést szenvedett a nyakán.

A vádlottak cselekményükkel könnyű testi sértést követtek el, ami magánindítványra büntethető cselekmény. Az ügyben a kiskorú sértett törvényes képviselője magánindítványt terjesztett elő a fiatalkorú vádlottakkal szemben és kérte az eljárás lefolytatását.

Ha a Büntető Törvénykönyv szerint a bűncselkemény magánindítványra büntethető, csak abban az esetben indulhat eljárás, ha a konfliktusban érintett sértett ezt kéri. A magánindítvány előterjesztésére nem fogalmaz meg a törvény szigorú formai követelményeket, ugyanis a sértettnek bármely olyan tartalmú nyilatkozatát, amelyben az elkövető felelősségre vonását kívánja, magánindítványnak kell tekinteni. Előterjesztésére a cselekmény elkövetésétől számított 1 hónapon belül van lehetőség.

A magánindítványra induló eljárásokban a vádat általában a magánvádló képviseli. Mivel jelen ügyben azonban a vádlottak fiatalkorúak, ebben az esetben a vádat ügyész képviselte.

A bíróság a pártfogó felügyelet megállapításával kötelezte a fiatalkorú vádlottakat, hogy meghatározott időközönként egy kijelölt pártfogó előtt jelenjenek meg. Ennek célja, hogy elősegítse a vádlottak nevelését, társadalmi beilleszkedésüket és megakadályozza, hogy újabb bűncselekményeket kövessenek el.

- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában