fogd meg a söröm

2019.11.12. 09:54

Motorcsónakot sem lehet ittasan vezetni

Az emberek többsége tisztában van vele, hogy gépkocsit ittasan vezetni nem szabad, mert büntetés jár érte, és természetesen rendkívül balesetveszélyes. Azt már kevesebben tudják, hogy ez a tiltás nem csak a gépkocsikra, hanem a vízi járművekre is vonatkozik.

Fotó: pixabay

Aki ugyanis gépi meghajtású (motoros) vízi járművet – pl.: motorcsónakot, kishajót, jetskit – vezet ittasan úgy, hogy a vérében öt ezreléknél nagyobb az alkohol koncentrációja, az bűncselekményt követ el. Ha ennél kevesebb alkohol van a vérében, akkor pedig szabálysértést valósít meg. Fontos azt is tudni, hogy a nem motoros vízi jármű ittasan való vezetése is szabálysértést valósít meg, azaz

csónakázni, vizibiciklizni sem lehet ittasan.

Ezekkel a szabályokkal tisztában volt az a nyíregyházi férfi is, aki idén augusztusban Tokajnál a Tiszán úgy vezette a barátja motorcsónakját, hogy előtte szeszesitalt fogyasztott. Éppen arra járőröztek a vízirendőrök, akik látták rajta az ittaság jeleit, ezért igazoltatták. El is vitték a rendőrök Szerencsre orvoshoz a férfit, ahol vért és vizeletet is vettek tőle, a szakértő pedig megállapította, hogy öt ezrelék feletti a vérében az alkohol.

Az egyébként 14 járműkategóriára érvényes vezetői engedéllyel rendelkező vádlottat

az ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja,

és azt indítványozta a vádiratban a bíróságnak, hogy pénzbüntetést szabjon ki a férfivel szemben.

Az ügyészség azt is szeretné, ha a bíróság tiltsa el a vádlottat a motorcsónak vezetésétől, ugyanis az ilyen bűncselekmény esetében ez a törvény szerint kötelező.

Ráadásul az eltiltásnak akkor van kellő visszatartó ereje a vádlottal szemben, ha az legalább egy évig tart, hiszen a motorcsónakázás szezonja tavasztól őszig van, tehát ez jelenthet igazi büntetést a vádlott számára.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában