Tarpa

2019.11.28. 15:09

Török állampolgároknak segítettek a zöldhatáron Magyarországra jönni

A Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírája 2019. november 27-én az embercsempészés bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban 2019. december 27-ig elrendelte S.G. I. rendű és G.P.A. II. rendű gyanúsítottak letartóztatását.

a thief arrested with handcuffs and wearing a black shirt

Fotós: Dario Lo Presti

A megalapozott gyanú szerint a két román állampolgárságú gyanúsított 2019. november 25-én éjszaka török állampolgároknak segített abban, hogy az államhatárt jogellenesen átlépjék és tovább utazzanak Nyugat-Európa felé. Ennek során az egyik férfi nyolc török állampolgárt kísért át a zöldhatáron Ukrajnából Magyarország területére, majd őket Tarpa község közelében a két gyanúsított autókba ültette és elindultak velük az M3-as autópályán Budapest felé. Mielőtt elérték volna úti céljukat, a gyanúsítottakat rendőrök igazoltatták, majd őrizetbe vették.

A bíróság megállapította, hogy a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmény kiemelt tárgyi súlyú, 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ezen túlmenően a gyanúsítottak Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkeznek, magyarországi kötődésük nincs. Mindezek alapján fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, megszöknének vagy elrejtőznének.

Emellett a nyomozás még folyamatban van, és feltehető, hogy a gyanúsítottak egy több főből álló, szervezetten működő csoport tagjaiként követték el a terhükre rótt bűncselekményt, így alappal lehet arra is következtetni, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásban résztvevő, illetve más személyek jogellenes befolyásolásával vagy megfélemlítésével a bizonyítást veszélyeztetnék.

A végzés nem végleges, az ügyész és S.G. I. rendű gyanúsított tudomásul vette, de a védője, valamint G.P.A. II.r. gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be szabadlára helyezés iránt, vagy bűnügyi őrizet elrendelése iránt.

dr. Resán Dalma sajtószóvivő, Nyíregyházi Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában