Négyes karambol

2020.01.27. 09:09

A kialvatlan kamionsofőr későn észlelte a kisbuszt, 3 ember halt meg a szörnyű balesetben

Több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja az ügyészség azt a kamionsofőrt, akinek kialvatlansága miatt a 4-es számú főúton Székely közelében négy autó ütközött össze.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a kamionsofőrként dolgozó vádlott az elmúlt év május 28-án kora reggel a 4-es számú főúton tartott Záhonyból Nyíregyháza felé pótkocsis kamionjával. Ahogy Székely község közelébe ért, utolérte a sértett által vezetett kisbuszt, mely balra kívánt lefordulni, ezért behúzódott a felezővonalhoz, kirakta az irányjelzőjét, majd meg is állt, mert a szemből jövő forgalom miatt nem tudott balra kanyarodni. A kialvatlan, fáradt vádlott későn észlelte az előtte álló kisbuszt, fékezett ugyan, és jobbra is kormányozta a kamiont, azonban járművével nekiütközött a kisbusz hátsó részének, majd azt átdobta a szemközti sávba, ahol a kisbusz összeütközött a szemből szabályosan közlekedő teherautóval. Utóbbi teherautó vezetője fékezni sem tudott a váratlan helyzetben.

Az újabb ütközéstől a kisbusz visszasodródott a saját sávjába, majd az útpadkán megállt. A vele ütköző teherautó is áttért ebbe a sávba, ahol nekicsapódott a vádlott által vezetett kamion mögött közlekedő újabb kisbusznak, amit szintén az útpadkára lökött.

A baleset következtében az első kisbuszban utazó három személy a helyszínen életét vesztette, míg a kisbusz vezetője 8 napon túl gyógyuló, többszörös csonttöréseket és egyéb sérüléseket szenvedett. Ugyanígy súlyosan sérült a kisbusz másik utasa is. Az utoljára ütköző kisbusznak egy utasa szenvedett combnyaktörést.

A vádlott 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülésekkel úszta meg a balesetet.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság fogházbüntetésre ítélje a vádlottat, valamint tiltsa el a közúti járművezetéstől. Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tenne és lemondana a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség négy év fogházbüntetést és négy év közúti járművezetéstől eltiltást indítványoz vele szemben kiszabni. Ebben az esetben nem lenne szükség a sértettek és a tanúk bíróságon való kihallgatására, továbbá mellőzhető lenne a szakértők meghallgatása is.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

- Dr. Martossy György, mb. főügyész -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában