Mindkettejüket elítélte a bíróság

2020.01.15. 16:02

Nem akart Nyíregyházáig vezetni, mert részeg volt, ezért inkább a barátja vezetett, aki szintén részeg volt

A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. január 15. napján ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt P.J.G. I. rendű vádlottat – mint többszörös visszaesőt – 10 hónap börtönbüntetésre, 2 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg K.I. II. rendű vádlottat járművezetés tiltott átengedésének vétsége miatt pénzbüntetésre és 5 hónap „B” kategóriába tartozó járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A tényállás szerint a két férfi 2019. április 22-én a reggeli órákban együtt italozott Tiszaeszláron Húsvét alkalmából. Ezután délután 16 óra körüli időben P.J.G. vádlott ismét felkereste lakóhelyén K.I. vádlottat és megkérte arra, hogy autójával vigye be őt Nyíregyházára. A férfi ezt nem vállalta, arra hivatkozott, hogy korábban együtt fogyasztottak alkoholt ezért ő nem vezethet, de azt megengedte a vezetői engedéllyel egyébként nem rendelkező I. rendű vádlottnak, hogy ő vezesse az autóját. Így a vádlottak együtt indultak el Nyíregyházára. Mikor hazafelé tartottak a 36-os számú főúton egy balra ívelésű útkanyarulatban az autójuk a nedves úton megcsúszott, majd egy nagycserkeszi ingatlan fém kerítésének ütközött.

A baleset során személyi sérülés nem történt, az autóban és a kerítésben anyagi kár keletkezett.

A helyszínre érkező rendőrök megállapították a gépjárművet vezető I. rendű P.J.G. vádlott ittasságát, továbbá azt is, hogy a férfit a Nyíregyházi Járásbíróság 2018-ban, mint többszörös visszaesőt járművezetés önkényes elvételének bűntette és más bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélte és eltiltotta a közúti járművezetéstől, így a cselekmény elkövetésekor a férfi érvényes vezetői engedéllyel sem rendelkezett.

A bíróság szerint II. rendű K.I. vádlottnak tudnia kellett arról, hogy a délelőtti alkoholfogyasztásuk miatt az I. rendű vádlott a délutáni órákban is még alkohol befolyásolása alatt áll, ezért nem engedhette volna meg neki, hogy vezesse a tulajdonában lévő személygépkocsit.

Az ítélet jogerős.

- Sterné dr. Deák Andrea, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában