Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

2020.02.04. 16:21

Feljelentés visszavonására akarta kényszeríteni volt élettársát a férfi

A Nyírbátori Járásbíróság 2020. február 3-án kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének kísérlete miatt 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte B.A. vádlottat.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A tényállás szerint a vádlott élettársi kapcsolatban élt a sértettel Nyírmihálydiban, de kapcsolatuk megromlott, ezért a vádlott elhagyta a közös lakásukat. Ezután a vádlott több alkalommal megpróbálta rendezni kapcsolatukat, azonban a nő ettől elzárkózott. 2019. április 1-jén a férfi megjelent a nő lakásán és felszólítás ellenére sem távozott. Ekkor a nő úgy döntött, hogy ő maga hagyja el a lakást, azonban a vádlott az ajtót kulccsal bezárta és nem engedte ki a házból. A férfi csak akkor hagyott fel magatartásával, mikor a nő rendőrségi feljelentéssel fenyegette meg. Mikor a férfi a lakást elhagyta, a nő a rendőrségre ment feljelentést tenni, de a vádlott követte. Mikor a nő ismét hazatért a vádlott megfenyegette, hogy vonja vissza a feljelentését különben tönkreteszi őt. A nő a feljelentést nem vonta vissza. A vádlottal szemben személyi szabadság megsértésének bűntette miatt a nyomozás még folyamatban van.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője tudomásul vette, de az ügyészség 3 nap gondolkodási időt tartott fent.

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy hatósági eljárásban a törvényes jogait ne gyakorolja, vagy a kötelezettségeit ne teljesítse, a kényszerítés hatósági eljárásban bűncselekményét követi el. Aki a bűncselekményt büntetőügyben követi el, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában