Vesztegetés

2020.03.03. 11:30

30 ezer forintért hajlandó volt nem észrevenni a zárjegy nélküli cigit és vodkát

Harmincezer forintot kért, nem indult eljárás.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2020 januárjában K. L.-t társtettesként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és társ­tettesként elkövetett 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre, 275 ezer forint pénzbüntetésre és 30 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint K. L. és társa 2017 augusztusában zöldhatár-ellenőrzési feladatokat ellátó pénzügyőri szolgálatot teljesített Tiszabecs és Sonkád között. A reggeli órákban egy gépkocsi ­ellen­őrzése során 4 üveg ­zárjegy nélküli vodkát és 2 doboz zárjegy nélküli cigarettát talált. A gépkocsit vezető férfi kérte, hogy tekintsenek el a ­hivatalos eljárástól, és oldják meg az ügyet a helyszínen. K. L. közölte, hogy 30 ezer forintot kell a férfinak a helyszínen fizetnie ahhoz, hogy ne indítsanak eljárást ellene.

Nem osztották el a pénzt

A férfi az útlevelébe tette a pénzt, azt átadta a vádlottnak, aki az italt és cigarettát az autójába tette, és elhajtott a helyszínről. A pénzügyőr az ellenőrzési adatlapon azt rögzítette, hogy jogsértést nem állapítottak meg az ellenőrzés során, a vodkát és a cigarettát Fehérgyarmaton, a piac mellett találták. A pénzt a pénzügyőrök nem osztották el, mert velük szemben időközben hatósági eljárás indult.

– A Debreceni Ítélőtábla a vádlott pénzbüntetését 385 ezer forintra súlyosította. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét – mondta el lapunknak Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtószóvivője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában