Biztonság

2020.03.16. 07:11

Kézbesítőnek lenni veszélyes üzem

– Az ember életének és testi épségének megóvásánál nincs fontosabb – így szól az első és leglényegesebb mondat, amelyet a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársai elmondanak a postai kézbesítőknek.

Kormosné Balogh Bernadett őrnagy munka közben – tanácsot ad, szórólapot oszt

Forrás: rendőrség

– A megyében nagyon sok postahivatal működik, több száz kézbesítő járja naponta az utcákat, hordja ki a levél- és pénzküldeményeket, a biztonságuk érdekében szervezzük meg azokat a prevenciós előadásokat, amelyeken felhívjuk a figyelmet a lehetséges veszélyekre és a rendkívüli események kezelésének lehetőségeire – mondta lapunknak dr. Kovács Attila alezredes.

Szerencsére ritka a támadás

A bűnmegelőzési osztály vezetőjének javaslatára indult el a prevenciós előadás-sorozat, s mára már a nagyvárosok postásaival találkoztak, most a kisvárosok és -települések postahivatalaiban mondják el a legfontosabb tudnivalókat. Vannak kiemelt időszakok nyugdíj-kézbesítés, ünnepek környéke, amikor nemcsak a posták forgalma nő meg, hanem a kézbesítőknek is több a feladata. És sajnos vannak olyan esetek – szerencsére a megyében ez nem jellemző és nagyon ritkán fordul elő, legutóbb 2017 októberében Nyíregyházán megpróbáltak kirabolni egy kézbesítőt –, amikor támadás éri a postást. Ilyenkor érthetően megnő az aggodalom, fontos, hogy a dolgozók tudják, mit kell és lehet tenniük. Az előadásokat reggel tartják, még mielőtt a postás elindul a körzetébe.

– A postás táskájában soha nincs akkora érték, ami felérne az életével, épp ezért fontos, hogy egy esetleges támadáskor ne tanúsítsanak ellenállást, hajtsák végre a támadó utasításait, s amint lehetséges, használják a személyes támadásjelzőt – mondta az alezredes, s mint hangsúlyozta: fontos, hogy a postás a részletekre figyeljen. Tudjon pontos személyleírást adni a támadóról, a ruházatáról, arról, hogy milyen járművel és merre menekült. Ha az elkövető maga veszi ki a táskából a pénzt, a postás már ne nyúljon bele, mert ezzel fontos nyomok veszhetnek el. Ezek segítik a leginkább a rendőrök munkáját, s rövid idő alatt elfoghatják a támadót. S bár a legtöbben egy jól bejáratott útvonalat követnek a napi munkájukban, ha lehetőség van rá, akkor valamennyit változtassanak rajta, így megtéveszthető az, aki esetleg napokig megfigyeli őket, hogy mikor és merre mennek. Jó tanács, hogy a postások a telefonjukon állítsák be gyors­hívásra a posta biztonsági szolgálatának hívószámát és a 112-es segélyhívószámot.

A bűnmegelőzési osztály vezetője kitért arra is, hogy akár a posta biztonsági szolgálata is kérheti, hogy a segélyek kifizetésénél legyen ott egy rendőr, aki vigyáz a rendre, s biztosítja, hogy semmilyen atrocitás ne érje a kézbesítőt. – Természetesen minden ilyen esetben a rendőrkapitányságok biztosítják a rendőri jelenlétet. Ez megnyugtató a postásnak is, a kisebb csoportosulások – olykor hangoskodó, lökdösődő, kötekedő – tagjaira pedig visszatartó hatása van – fogalmazott dr. Kovács Attila, s megjegyezte: az előadásokon leggyakrabban felmerülő gond, s igazából ez jelenti a legnagyobb félelmet, az a kutyatámadás.

Arra is kitértek a szakemberek, ilyen helyzetben mit tehet a postás: ne menjen be az udvarra. A tulajdonos feladata, hogy vigyázzon a jószágaira, a kóbor kutyákról bejelentést lehet tenni a rendőrségen és az önkormányzatnál is, s megteszik a szükséges intézkedéseket, de ha lehet, kerülje ki az állatot.

Bűnmegelőzési tanácsok

A bűnmegelőzési szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a jóhiszeműségnek nagy ára lehet, hiszen hamis magánokirat keletkezik, amikor valaki azt állítja, hogy jogosult átvenni valakinek a levelét, csomagját, pénzét, és ha a postás nem kéri el az iratokat, nem győződik meg az állítás valóságtartalmáról, ez bűncselekménnyé válhat.

– Nemcsak kiváló, hanem kétirányú is a posta és a rend­őrség együttműködése. Nagyon sok esetben a postás az egyetlen olyan személy, akit az idős egyedül élő emberek beengednek az otthonukba, így maga a postás is lehet bűnmegelőzési tanácsadó, felhívhatja a figyelmet az unokázós csalókra, a vagyonvédelemre, de hagyhat az idős embernél szórólapokat, tájékoztató kiadványokat, amelyek a bűnmegelőzésre hívják fel a figyelmet – mondta dr. Kovács Attila. BM

Vannak vészhelyzetek

Kézbesítőnek lenni veszélyes üzem – erősítette meg az egyik vidéki kis falu postavezetője, aki hozzátette, a rablás a legnagyobb veszély, ami a kollégáikra leselkedik.

– A posta vezetősége rendszeresen tart képzéseket a veszélyhelyzetek megelőzéséről. A postásokra leselkedő veszélyek kapcsán sokszor a legrosszabbra gondolunk, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a kézbesítők közúti forgalomban közlekednek, ezért az is fenyegetettséget jelent a számukra. A legrizikósabb időszak az év vége, amikor többhavi családi pótlékot fizetünk ki egyszerre, ezért a kollégáknál a szokásosnál nagyobb érték van. Erre az időszakra az önkormányzattól kérhetünk polgárőri kíséretet – árulta el a postavezető, majd hozzátette: jelentős veszélyforrást jelentenek az ügyfelek kutyái is, sajnos náluk is volt arra precedens, hogy a négylábúak gátolták a munkát és veszélyeztették a kézbesítőt.

– Egy alacsony, amerikai kerítés mögött lapult a három termetes eb, és mivel a kézbesítő nem tudta elhelyezni a küldeményt a postaládában, az ügyfél autójának szélvédőjére tette. Rablásra szerencsére nálunk nem volt példa – számolt be a veszélyes helyzetekről a postahivatal vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában