Bokortanyák

2020.04.28. 14:00

A bokortanyákon lóháton járőröznek a rendőrök

A nehezen megközelíthető helyeket rendszeresen felkeresik a lovas rendőrök.

Márton Miklós rendőr főtörzszászlós és Bordás József rendőr főtörzsőrmester, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság lovas járőrei egy idős asszonynyal beszélgetnek Mandabokorban

Forrás: MTI / Balázs Attila

Fotó: Balázs Attila

Patadobogás, porfelhő... Mint a filmeken. Ráadásul nem passzióból nyargalnak a mezőn, hanem céltudatosan. A bokortanyáknál éppúgy megszokott látvány a lovas rendőr, mint a mozgóbolt.

– Ezt a szolgálati formát a rendőrség elsősorban az olyan helyeken részesíti előnyben, amelyek gépkocsival nehezen megközelíthetőek (például erdők, földutak). A külterületen élők biztonság­érzetének növelése érdekében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lovas rendőrei folyamatosan járőröznek ezeken a nehezen megközelíthető helyeken – kezdte reagálását érdeklődésünkre Fehérvári Marietta rendőr százados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – A lovas járőrök fő feladata elsősorban a vagyon elleni bűncselekmények és a szabálysértések megelőzése, az elkövetők tetten érése, valamint a kapcsolattartás a tanyavilágban, külterületen élőkkel. Kontroll alatt tartják a biztonságukat, odafigyelnek a problémáikra, jelzéseikre. Aktuális kérdésekben tájékoztatást adnak arról, hogy kitől és hogyan ­kérhetnek segítséget, szükség esetén pedig közvetítenek az illetékes szervekhez.

Heten járőröznek

Természetesen az megoldhatatlan, hogy lóháton bejárják Szabolcs-Szatmár-Bereget, erre nincs kapacitás.

– A megye két pontján három-három ló szolgálja gazdáikkal közösen a környék biztonságát. Az egyik egység a Nyíregyháza melletti bokortanyák közelében állomásozik, a másik pedig Beregsuránynál. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság állományából jelenleg heten látnak el lovas járőri feladatokat. Heti rendszerességgel, visszatérően szolgálnak a külterületeken.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában