Éjszakánként jöttek

2020.04.21. 11:12

Lopni jártak Magyarországra

Főként motorokat és bicikliket loptak az ukrán férfiak.

Hónapokon keresztül éjszakánként gépkocsival jött Magyarországra az a két ukrán férfi, akik üzleteket, családi házakat törtek fel, majd a lopott holmival még aznap visszatértek Ukrajnába.

Biciklik, motorok

A Kisvárdai Járási Ügyészség vádirata szerint tavaly februárban a két férfi Kisvárdán egyik éjjel egy mobiltelefon-szaküzletet tört fel, ahonnan 1,7 millió forint értékben vittek el készülékeket, majd visszatértek Ukrajnába. Pár héttel később ugyanígy látogatták meg az egyik nyíregyházi motorkerékpár-szalont, ahonnan egy új, közel 4 millió forint értékű motorkerékpárt akartak ellopni.

Feszítővassal próbálták meg kinyitni a bejárati ajtót, de zajt csaptak, így elmenekültek. Nem mentek messze, mert a közeli parkolóban megláttak egy lelakatolt motorkerékpárt, amiről a lakatot levágták, de mivel nem tudták beindítani, innen is távoztak. Kedvelték az ukránok a márkás kerékpárokat is: tavaly februárban egyik éjszaka egy nyíregyházi kerékpárszalont kerestek fel, melynek ajtaját befeszítették, és onnan több darab kerékpárt vittek el, 600 ezer forint értékben.

Két nappal később egy debreceni kerékpárüzletbe törtek be, ahonnan három különleges kerékpárt vittek el, 2,2 millió forint értékben. A vádirat szerint ebben az időszakban a két ukrán Szolnokon egy számítástechnikai üzletet, Nyíregyházán pedig egy családi házat tört fel. A lebukásukhoz az vezetett, hogy egyiküket a rendőrök tetten érték, amint hat afgánt segített át az ukrán–magyar határon tavaly áprilisban.

Gumicsónakkal érkeztek

A hat afgán, amikor Afganisztánból elindult, fejenként 14–15 ezer dollárt fizetett az embercsempészbandának, akik először Kijevbe, majd az ukrán–magyar határhoz vitték őket, ahol a Tiszán gumicsónakkal hozták őket Magyarországra.

Az elfogott ukrán vádlott feladata az lett volna, hogy az afgánokat a Tisza partjáról kísérje beljebb az országba, majd átadja egy másik társának. Ez az ismeretlenül maradt társ gépkocsival vitte volna az afgánokat Németországba, ám ezt a környéken járőröző rendőrök megakadályozták.

Az embercsempészésen tetten ért vádlott azóta is letartóztatásban van, míg a lopásokat vele közösen elkövető társa ismeretlen helyen tartózkodik, vele szemben elfogatóparancsot adtak ki. Az ügyészség mindkét vádlottal szemben vádat emelt, ugyanis a törvény lehetőséget ad arra, hogy ilyen esetben a körözés alatt álló vádlottat a távollétében ítéljék el. A vádiratban az ügyészség azt indítványozta, hogy legalább 5 év börtönbüntetésre ítélje a bíróság a vádlottakat, és 5 évre utasítsa is ki az országból őket. Ez az eljárás a Kisvárdai Járásbíróságon folytatódik – tett hozzá dr. Szilágyi László sajtószóvivő.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában