Vesztegetési ügy

2020.04.21. 08:44

Vádemelés vesztegetés elfogadása miatt

Üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a vállalkozót, aki manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

A vádirat szerint a vádlott által vezetett cég termeléssel és kereskedelemmel is foglalkozott. Ennek során került kapcsolatba egy másik vállalkozóval, akinek cégei a vádlott által gyártott terméket értékesítették a végfelhasználók felé. A vádlott megállapodott az említett vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át részére letéti szerződés alapján, amelynek egy részét a vállalkozó a vevőknek fogja a piaci árnál olcsóbban, ugyanakkor számla nélkül értékesíteni, az így befolyt összeget pedig átadja a vádlottnak. A vádlott egyúttal vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később az általa vezetett cég leértékeli, azaz kedvezményes áron fogja kiszámlázni, így a vállalkozó is megfelelő haszonhoz juthat.

A megállapodás alapján 2010. januártól októberig tartó időszakban a vállalkozó a végfelhasználók részére készpénzért, számla nélkül értékesített termékből származó összesen 135.400.000,- forintot adott át a vádlottnak, amellyel a saját cége fele nem számolt el. Ezt követően a vádlott utasítására az általa vezetett cégnél minőségi kifogásokra hivatkozással leértékelték a vállalkozónál letétben lévő terméket, majd azt így számlázták ki a vállalkozó felé.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság börtönbüntetésre ítélje a vádlottat és tiltsa el a közügyektől, továbbá szabjon ki vele szemben pénzbüntetést is, mert haszonszerzési céllal követte el a bűncselekményt, valamint a vesztegetési pénzre rendeljen el vagyonelkobzást. Ez utóbbi összeget egyébként a nyomozó hatóság a vádlott bankszámláján lefoglalta.

Amennyiben a bíróság által tartandó előkészítő ülésen a vádlott beismerő vallomást tenne és lemondana a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség szerint elegendő vele szemben két év börtönbüntetés kiszabása azzal, hogy annak végrehajtását öt évre függessze fel a bíróság. Emellett 20 millió forint pénzbüntetést, illetve a vesztegetési pénz elkobzását tartja indokoltnak az ügyészség.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

- Dr. Martossy György, mb. főügyész -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában