embercsempészet

2020.04.23. 13:20

Vietnámi állampolgárokat akartak embercsempészek Nyugat-Európába szállítani

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya befejezte az ügy vizsgálatát.

Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai mélységi migrációs ellenőrzést hajtottak végre Nyírbéltek területén 2019. május 16-án 20 óra körül, melynek során két gyanús járműre lettek figyelmesek.

A nyomozók a Nyírbátori Határrendészeti Kirendeltség munkatársaival közösen Piricse és Nyírbátor között igazoltattak egy cseh honosságú személygépkocsival közlekedő 47 éves ukrán állampolgárságú férfit. A gépkocsivezető négy vietnámi utasa okmányokkal nem rendelkezett, és magyarországi tartózkodása jogszerűségét sem tudta igazolni. A rendőrök a mögöttük közlekedő magyar honosságú gépkocsit is ellenőrzés alá vonták. Az autót egy 53 éves ukrán-magyar állampolgárságú férfi vezette, akinek három vietnámi utasa szintén nem tudta magyarországi tartózkodása jogszerűségét igazolni. A rendőrök az elfogott illegális migránsokat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében a határrendészeti kirendeltségre előállították. A hét vietnámi határsértőt, akik az eljárás adatai szerint illegálisan léptek be Magyarország területére, kiutasították, és 2019. május 18-án 14 órakor átadták a román határőrizeti szerv képviselőinek.

A gépkocsikat vezető férfiak ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályán bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak büntetőeljárást. A rendőrök a gyanúsítottakat őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amit az illetékes ügyészség javaslatára a bíróság elrendelt, és a nyomozás teljes időtartama alatt fenntartott.

A frissen lezárt nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak bűnszervezetben, anyagi haszonszerzés érdekében Románia területén legálisan tartózkodó, azonban a schengeni határ átlépésére jogosultsággal nem rendelkező vietnámi állampolgároknak akartak segítséget nyújtani Nyugat-Európába eljutni. A nyomozóknak az eljárás során sikerült beazonosítaniuk a bűnszervezetnek azon tagját is, aki elsősorban az illegális határátlépések és a gépjárművel történő szállások koordinálásában vett részt. A német állampolgárságú férfi ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában