ne gyújtsunk fel semmit!

2020.06.17. 07:00

Grillezés, bográcsozás – otthon

Társasház erkélyén is lehet grillezni, de nem mindegy, hogyan.

Forrás: shutterstock

Meleg időben egyre többen süt­nek-főznek a szabadban, ám ennek is megvannak a veszélyei. Nem mindegy, hogy hol és milyen eljárással főzőcskézünk – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelmi igazgatóság, a legfontosabb tudnivalókat pedig Rutkai-Dér Vivien megyei szóvivő foglalta össze.

Gázrózsa, gázzsámoly

– A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni, és egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, éghető anyagot fújhat az asztalról a tűzre, ezért mindig legyen a közelben oltóanyag.

Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani.

Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat, valamint a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni – fogalmazott a szóvivő.

A bográcsozáshoz sokan nem tűzifát használnak, a gázrózsához vagy gázzsámolyhoz csak a kimondottan azokhoz készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni.

– A tömítéseket megfelelő időközönként cserélni kell, az újat szakboltokban javasolt megvenni és a legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázüzemű főzőkészülék beszerelését és javítását.

Ellenőrizni kell, hogy a csatlakozásnál nem szivárog-e a gáz, csere közben tilos a dohányzás, a nyílt láng használata – sorolta Rutkai-Dér Vivien, és hozzátette: palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel, s csak olyan nyomáscsökkentő használható, amit a gyártó előírt, legtöbbször a házilagos megoldások okozzák a tragédiákat.

Ép szelep és zárófólia

A szóvivő kitért arra is, ha kicseréltük a palackot, s úgy tűnik, hogy szivárog valahol, házilag is elvégezhetjük a tömörségvizsgálatot: a tömlő és a palack csatlakozási pontjához kenjünk mosogatószeres, vagy szappanos vizet, amennyiben valóban szivárog a gáz, azt buborékok jelzik.

– Előfordult olyan eset, amikor valaki égő gyufa fényénél akarta megkeresni, hogy honnan szivárog a gáz – tragikus kimenetű robbanás lett a vége – mutatott rá a következményekre.

Ha már nem használjuk a propán-bután gáz üzemű berendezést, zárjuk el a palack szelepét. Ha hosszabb ideig nem akarjuk újra használni, szereljük le a nyomáscsökkentőt, és a szelepnyílásra tegyük fel a biztonsági kupakot – tanácsolta.

Csak hivatalos helyről szabad beszerezni a gázpalackot, aminek ép a szelepe, és zárófóliával van lezárva.

– Előfordult már, hogy ellen­őrzésnél a hatóságok hamis védőfóliával, az eredetitől eltérő színnel, zsugorítással, ismétlődő sorszámmal ellátott palackokat találtak. Az illegálisan töltött gázpalackok veszélyt jelenthetnek a felhasználókra és környezetükre is.

Társasház erkélyén is lehet grillezni, de nem mindegy, hogyan.

– Gázpalackról működő grillt vagy zsámolyt társasházi erkélyen tilos használni, ahogy biztonságosan a faszénnel, brikettel, parázsló fával a grill sem használható.

Az erkélyen kizárólag elektromos grillel süssünk! Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet – mondta Rutkai-Dér Vivien.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában