szabadtéri tűz

2020.06.24. 16:40

Nem kell, hogy lángoljon a fű, az avar

Megelőzhetőek lennének, a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát mégis az emberi felelőtlenség okozza.

A szabadtéri tüzek oltását sok esetben a szél is nehezíti

Fotó: Katasztrófavédelem

Az idén már több mint 6 ezer alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzeset miatt. Ketten életüket vesztették, huszonhárman pedig megsérültek.

A tűzoltóknak legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett ilyen jellegű eseménynél beavatkozniuk, de Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyében is több száz szabadtéri tűzesethez riasztották az egységeket – derült ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítéséből.

A hetek óta tartó esős idő miatt szerencsére egyre kevesebb szabadtéri tűzhöz riasztják megyénk tűzoltóit, ám az áprilisi és májusi hírekben is szinte naponta olvashattunk nádasban felcsapó lángokról, égő avarról, száraz aljnövényzetről. Nemcsak pár négyzetméteren, hanem többhektáros területeken is harcoltak a lángok ellen a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók. Nem egy esetben épületet is veszélyeztetett a tűz.

Több mint négyszáz tűz

– Szabolcs-Szatmár-Beregben január elseje és június elseje között 458 szabadtéri tűzhöz vonultak az egységeink – tudtuk meg Dudás Szilvia tűzoltó főhadnagytól.

– A többnyire csapadékmentes és enyhe tavasz sokakat csábított a szabadba, elvégezték a kerti munkákat, emiatt alig volt olyan nap, amikor valahol ne gyulladt volna meg az aljnövényzet. A száraz aljnövényzetben és avarban könnyen és gyorsan terjed a tűz.

A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberi felelőtlenség okozza.

A szabadtéri tüzek oltását nehezíti a terület nagysága, hogy a közelben van-e vízvételezési lehetőség, mennyire gazos a terület, s milyen könnyen lehet megközelíteni. A szél pedig tovább nehezíti a tűzoltók munkáját. Mint megtudtuk, jogszabály határozza meg, hogy milyen esetben indítanak tűzvizsgálatot, ilyen többek között az is, ha bűncselekmény (például gyújtogatás) gyanúja merül fel.

A tűzoltó főhadnagy hangsúlyozta, megfelelő körültekintéssel, óvatossággal a szabadtéri tüzek megelőzhetőek.

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol az önkormányzatnak van olyan rendelete, amely pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni.

Dudás Szilvia tű. főhadnagy

Ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység – hangsúlyozta Dudás Szilvia. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi területi szervnél írásban jelezni – hívta fel a figyelmet a jogszabályra Dudás Szilvia.

Rendelet is szabályozza

A szabadtéren keletkező tüzek 45 százalékában belterületen csapnak fel a lángok, így tűzgyújtási tilalom esetén fontos, hogy ha az önkormányzati rendelet ezt megengedi, akkor is legyünk erre tekintettel – javasolja az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének – említett pár fontos szabályt a tűzoltó főhadnagy.

BM

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

– Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.

– Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltó készülék).

– Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kéziszerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).

– Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.

– Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban tüzet gyújtani tilos!

– Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.

– A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi területi szervnél írásban jelezni.

– Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

– A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában