Itt a betörők kedvenc évszaka

2020.07.13. 11:16

Nyíregyházán most az irodaház-betörés lett a „divat”, de abból is baj lehet, ha kiírod Facebookra, hogy nyaralsz

Ne írjuk ki a Facebookra, hogy nyaralunk, mert ezzel a betörőket segítjük.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A betöréses lopások száma csökkent az év első felében a megyében, ami köszönhető a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásoknak:

az emberek szinte egész nap otthon voltak. Az enyhítésekkel ez az idő lecsökkent, az otthonunktól távol töltött idő egyre hosszabb, ez pedig a betörők kedvét is meghozhatja. Új módszerük, hogy azt mondják, lakást szeretnének venni, s az idősebb lakókat kérdezgetik a házban élők kö

rülményeiről, így derítve ki, kik tartózkodnak ritkán otthon, s leginkább a földszinti és első emeleti lakások iránt érdeklődnek, hiszen onnan gyorsabban vihetik ki az értékeket. – Elképesztően széles a bűnözők palettája, s ennek a hírnek is lehet alapja, de még nem hallottunk róla – mondta lapunknak dr. Kovács Attila, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője, hozzátéve: mostanában Nyíregyházán az irodaház-betörés a „divat”. Viszszautalva a lakásbetörésekre hozzátette: egyre többen áldoznak arra, hogy biztonsági ajtót szereltessenek fel.

– A nyári időszak slágere a közösségi portál, ahol pontosan látható, hogy ki, mikor, hová utazik, meddig nem lesz otthon, de előfordul, hogy valaki még az értékeit is megosztja a világhálón. Óva intünk ettől mindenkit, ahogy attól is, hogy nagy mennyiségű készpénzt tartsanak otthon.

Az értékekről készítsenek leltárt, fotót, ami egy esetleges betörésnél segítheti a nyomozást – tanácsolta dr. Kovács Attila alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Ugyanilyen hasznos tanács, hogy a kertvárosias részeken és vidéken figyeljenek az ismeretlen autókra, jegyezzék fel a rendszámot, a típust.

– Egy szín, egy márka, egy rendszámtöredék is elég ahhoz, hogy a rendszerben megtalálhassuk a keresett járművet, s ebben a VÉDA-kapuk is nagy segítségünkre vannak – árulta el dr. Kovács Attila, s hozzátette: egy betörésre szakosodott bandát is sikerült már így lefülelni.

Gyanakvónak kell lenni

– A másik módszer, hogy rosszullétre, szomjúságra hivatkozva bejutnak a lakásba – leggyakrabban az időseket megtévesztve és a figyelmüket elterelve –, s elviszik az értékeket, a készpénzt – utalt egy másik bűncselekmény­típusra az osztályvezető, aki azt is hozzátette: ebből is egyre kevesebbet követnek el a megyében, de egy eset is több, mint amennyi kellene. – Figyeljünk arra a helyiségre, ahol szélesre tárjuk az ablakot, a kiskaput tartsuk zárva, idegent soha ne engedjünk a lakásunkba. A vizet igya meg az ajtóban, a kapuban, ha pedig rosszul van, hívjunk mentőt. Azonnal kiderül, hogy semmi baja – sorolta a tanácsokat az alezredes. A házaló árusnak sem kell átlépnie a küszöböt, s ha valaki hivatali embernek adja ki magát, kérjünk tőle igazolványt. – Gyanakvónak, bizalmatlannak kell lenni, mert a bűnözők az idősek hiszékenységét, tisztességét, jó szándékát használják ki és élnek vele vissza. Ezt pedig muszáj minden idős emberben tudatosítani – jelentette ki dr. Kovács Attila.

Napközben is előfordul

– A betörők is tudják, hogy a nyár a szabadságok időszaka. Néha egy-két napot is rászánnak, hogy megfigyeljék a lakásokat: abból is rájöhetnek, hogy nincs otthon senki, ha például nem veszi ki senki az újságot a postaládából. Betörések nemcsak éjszaka, hanem a délelőtti órákban is történhetnek, hiszen ilyenkor nem kell világítani, könnyebben megtalálják az értéktárgyakat, és a szállítás is egyszerűbb – mondta el lapunknak Vasas Szilárd, a távfelügyelettel és vagyonvédelemmel is foglalkozó Pinkerton-V Ügynöki és Szolgáltató Kft. cégtulajdonosa. – A megelőzés érdekében fontos szólni a szomszédoknak, hogy nézzenek rá a lakásunkra, amíg nem vagyunk otthon, és ha mozgást látnak, hívják a rend­őrséget. Hasznos lehet egy riasztórendszer kiépítése: a távfelügyelet azonnal riasztja a biztonsági céget, ha behatolnak az otthonunkba. A mozgás- és nyitásérzékelők jelzései befutnak az ügyeletre, és a kivonuló csoport 5–7 perc alatt megérkezik.

– Sok betörő a társasházaknál azt a trükköt alkalmazza, hogy úgy tesz, mintha az egyik lakót keresné, és amikor egy jóhiszemű szomszéd beengedi, munkához lát.

Lelki sérülések

– Ha egy idegen csenget be furcsa indokkal, érdemes megfigyelni a ruházatát és a viselkedését. Betörés előtt senki sem nyugodt, így gyanús lehet, ha észrevesszük rajta a belső feszültséget, az idegességet – tette hozzá Vasas Szilárd.

– Arra is felfigyelhetünk, amikor azt látjuk, hogy alaposan szétnéz és megvizsgál mindent, próbál beljebb és beljebb jutni, illetve rájönni, hogy aki ajtót nyitott, egyedül van-e. Ilyenkor érdemes úgy tenni, mintha rajtunk kívül más is lenne a lakásban, ezzel elbátortalanítjuk az esetleges elkövetőt. Ezért is jó, ha van egy kutya a háznál, egyik betörő sem néz ugyanis szívesen szembe egy ugató házi kedvenccel.

– Úgy is könnyen lebuktathatjuk a „kamuindokkal” kopogtatót, ha konkrétan és határozottan megkérdezzük, kit is keres pontosan, hiszen sokan nem készülnek részletesen kidolgozott mesével. Feltűnő lehet, ha ittasan vagy kábítószer hatása alatt próbál valaki bejutni a lépcsőházba, de egy rendezetlen ruházat is gyanús lehet – mondja Vasas Szilárd, aki szerint azért is fontos mindent megtennünk a megelőzésért, mert az anyagi károk mellett elveszíthetjük otthonunk biztonságérzetét is – már olyan esettel is találkozott, amikor a lakók a lelki sérülések miatt inkább ­elköltöztek egy betörés után.

BM, NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában