bűnügy

2020.07.09. 09:17

Vádemelés a rendőröket sértegető ittas sofőr ellen

Nem bizonyult a legjobb taktikának az ittas vezető részéről becsmérelni a rendőröket.

Forrás: shutterstock

Azzal a legtöbb ember tisztában van, hogy ha ittasan vezeti a gépjárművet, akkor azért – az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően – szabálysértési vagy büntetőeljárás indulhat ellene.

Ha viszont az ittas sofőr a vele szemben intézkedő rendőröket sértegetni, becsmérelni kezdni, azzal újabb bűncselekményt valósíthat meg, mégpedig a becsületsértés vétségét.

Így történt ez a Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint azzal a férfival, akit az elmúlt év szeptemberében a rendőrök azért igazoltattak, mert balesetveszélyesen közlekedett és szemmel láthatóan ittas állapotban volt. Kérték, hogy a helyszínen fújja meg a szondát, de erre nem volt hajlandó.

Ezután a vele szemben intézkedő mindegyik rendőrt durván sértegetni kezdte, senkiháziaknak nevezte őket, lealacsonyító kifejezéseket használt mind a személyüket, mind a hivatásukat illetően.

Különösebben nem volt nehéz bizonyítani a bűncselekmény elkövetését annak ellenére sem, hogy a vádlott azt állítja, hogy ittassága és felfokozott lelki állapota miatt nem emlékszik a történtekre, ugyanis az egyik járőr telefonjával videofelvételt készített az eseményekről, így egyértelmű bizonyíték áll az ügyészség, illetve a bíróság rendelkezésére.

Az ügyészség – mivel négy rendőrt sértegetett a vádlott – négy rendbeli becsületsértés vétségével vádolja a férfit, és ezért vele szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.

Fontos megjegyezni, hogy ha a rendőr sérelmére hivatalos eljárása alatt, illetve emiatt követik el a becsületsértést, akkor arra sincs szükség, hogy a rendőr kérje az elkövető megbüntetését a bíróságon, ugyanis ilyen esetben a bűncselekmény miatt hivatalból fog eljárni az ügyészség, ún. közvádas bűncselekmény miatt.

Míg ha egy magánszemélyt sértegetnek ugyanilyen módon, akkor neki a becsületsértés miatt a bíróságon kell feljelentést tennie, ahol ő képviseli a vádat is, nem pedig az ügyészség. Ez utóbbit nevezi a törvény magánvádas eljárásnak – tájékoztatta portálunkat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában