tűzmegelőzés

2020.08.14. 17:30

Elég egyetlen zárlatos vezeték

A tűz másodpercek alatt elterjedhet; ha látunk esélyt a tűz megfékezésére, azt azonnal tegyük meg.

Forrás: a család archívuma

Pár nappal ezelőtt olvashattak arról portálunkon, hogy egy elektromos zárlat okozta tűz egyetlen óra alatt egy élet munkáját pusztította el Csenger­simán, ahol egy család házából csak a négy főfal maradt meg. Az eset arra is felhívja a figyelmet, hogy bármilyen épületben is élünk, dolgozunk, fontos a megbízható, hibátlan elektromos hálózat.

– A társasházakban, panelekben, régi családi házakban és egyéb épületekben gyakran találkozunk elhasznált, alulméretezett vezetékekkel, amelyek bármikor okozhatnak komoly bajt – utalt az egyik leggyakoribb okra Rutkai-Dér Vivien.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője rámutatott: napjainkban sokkal több a háztartási eszköz az otthonokban, így ezek áramfogyasztása is jóval több, mint korábban. Olykor előfordul, hogy egyszerre használjuk az automata mosógépet, a mikrohullámú sütőt, a klímát, a szárítógépet és a mosogatógépet, ezek pedig ugyancsak túlterhelhetik a régi hálózatokat, melyek korszerűtlenségére utalhat, ha többször pislákol a lámpa vagy szikráznak a konnektorok – sorolta a szóvivő.

A megyei tűzmegelőzési bizottság legfontosabb tanácsa, hogy ne terheljük túl az elektromos hálózatot, és több hosszabbítót ne csatlakoztassunk egymásba.

– Ha elmegyünk otthonról, áramtalanítsuk a berendezéseket (kivéve a 24 órás üzemű eszközöket) egy esetleges zárlatból keletkező tűz megelőzése érdekében – folytatta Rutkai-Dér Vivien, és megjegyezte: üzemelő mosógépet se hagyjunk soha őrizetlenül! Ne használjunk hosszabbítót, kábeldobot feltekerve, mert a kábel terhelve túlmelegszik, megolvad, tüzet, égési sérülést okoz. Különböző anyagú (réz és alumínium) vezetőket sem szabad egymáshoz csatlakoztatni vagy kötéseket kialakítani.

– Az elektromos hálózatban keletkezett hibákat mindig szakemberrel javíttassuk meg, célszerű a regisztrált villanyszerelői körből választani – emelte ki a szóvivő –, az elérhetőségük megtalálható a www.eon.hu honlap főoldalán. A korszerűtlen hálózatot érdemes minél előbb szakemberrel átvizsgáltatni attól függetlenül, hogy a jogszabályok megkövetelik, és szükség esetén teljes cserét kérni, mert a felújításra fordított pénz megtérül.

Vízzel soha ne oltsuk!

Elektromos tüzet tilos vízzel oltani! Léteznek külön erre szolgáló tűzoltó készülékek, vagy ha olyan nincs a háznál, próbálkozhatunk homokkal, valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyaggal, ami elzárja az oxigént a tűztől.

– Érdemes egy tűzoltó készüléket készenlétben tartani, mert hatékony a kezdeti tüzek oltásánál, így megelőzhetjük a komolyabb károkat és a sérülést – mondta az oltással kapcsolatban a szóvivő.

Ha van rá idő és mód, áramtalanítsunk, vagy kérjünk meg rá valakit, de a vízzel tűzoltás ezek után is kockázatos lehet.

– Bármilyen tűz észlelésekor a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt elterjedhet, ha látunk esélyt a megfékezésére, eloltására, azt azonnal tegyük meg – hangsúlyozta Rutkai-Dér Vivien.

– Ha nincs ilyenre lehetőség, az első dolgunk legyen a tűzoltók értesítése, és csak utána kezdjünk bele az oltásba, illetve a kármentésbe. Ha a tűz akkora, hogy a testi épségünket vagy a lakás szerkezetét veszélyezteti, hagyjuk el az épületet, szóljunk a szomszédoknak és más lakóknak.

– Lakásunkat felszerelhetjük füstérzékelőkkel, beépített tűzjelző berendezéssel, amelyek jelzése tűz esetén akár a katasztrófavédelem ügyeletén is megjelenhet – javasolja a tűzmegelőzési bizottság.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában