Nyíregyháza

2020.08.19. 11:03

Táblát döntött a nyíregyházi körforgalomban az ittas gépkocsivezető

Az ittas sofőr meg sem állt, hanem a lakására hajtott...

A Nyíregyházi Járási Ügyészség az elkövetéstől számított szűk másfél hónapon belül vádat is emelt egy helyi férfivel szemben, aki 2020. június 29-én éjjel gépkocsijával Nyíregyházán, a Korányi Frigyes utcán ittasan közlekedett, majd amikor a körforgalomhoz ért, egyenesen haladt tovább, felhajtott a járdaszigetre, ahol kidöntött egy jelzőtáblát.

Az ittas sofőr meg sem állt, hanem a lakására hajtott, ahol az időközben kiérkező rendőrök igazoltatták és vérvételre előállították.

A férfi vérében több, mint 2 ezrelék alkohol volt, ami közepes fokú ittasságot jelent. A büntetlen előéletű vádlott nem vitatta a bűncselekmény elkövetését, csupán arra hivatkozott, hogy „rossz döntést hoztam”. Ez azonban nem mentesíti a felelősség alól, az ügyészség vele szemben a vádiratban pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a bíróságnak.

Magyarországon járművet a KRESZ szerint csak úgy lehet vezetni, ha nincs a járművezető szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Ha alkohol van a vezető szervezetében, akkor – annak mennyiségétől függően – szabálysértést vagy bűncselekményt követ el. Ha vér alkoholtartalma a fél ezreléket meghaladja, akkor már bűncselekmény történt, ez alatt pedig szabálysértés.

Az ittas vezetést elkövető vádlott mindig számíthat arra, hogy a járművezetéstől is eltiltják, mert ez a törvény szerint csak különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető.

Bár a KRESZ szerint a kerékpárosok fogyaszthatnak szeszes italt, azonban csak bizonyos határok között, mert ilyenkor is biztonságos vezetésre képes állapotban kell lenniük – tájékoztatott dr. Szilágyi László a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyészség sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik