Nehéz idők várnak a gyorshajtókra

2020.09.15. 20:00

A sofőr nem akarta elhinni... Bizony, már így is figyelik a gyorshajtókat!

Egyre újabb technológiákat állítanak csatasorba a szabályszegők leleplezése érdekében.

A levegőből minden pontosabban és észrevétlenül megfigyelhető

Forrás: rendőrség

Bizonyára nincs olyan sietős autós, akinek ne szorulna össze a gyomra, ha az út szélén gyanúsan várakozó gépjárművet lát. Ma ugyanis már civil rend­őrségi autóból is bemérhetnek bennünket, ha egy kicsit nehezebb a lábunk a gázpedálon, mint kellene. Ilyesmi a legjobb szándék mellett is megeshet bárkivel, ám a jövőben számolnunk kell azzal, hogy vagy maradéktalanul betartjuk a szabályokat, vagy bármikor könnyen rendőrkézre kerülhetünk. Ehhez egyre modernebb technikai megoldásokat alkalmaznak.

Valóssággal felszisszent az autóstársadalom, amikor az idén nyáron körbefutott a hír, hogy Nógrád megyében, Salgótarjánban már drónt is bevetettek a közlekedési kihágások tettenérésére.

Nem akarta elhinni

A közlekedésbiztonságiak büszkén újságolták, hogy a pilóta nélküli repülő eszköz kiváló minőségű videókat készít biztonságos távolságból és helyzetekből, amin a legkisebb szabályszegés is azonnal kiszúrható. Állítólag akadt olyan autós, aki nem akarta elhinni, hogy „lemeszelték”, inkább vette a fáradságot, és megnézte a „mozit”. Igencsak elcsodálkozott, amikor felülről látta, ahogy az autója szabályt szeg. Ráadásul olyan messze járt már a helytől, hogy nem is értette, miért terelték le később az útról.

Mi a helyzet errefelé?

Mivel a rendőrség egyértelművé tette, hogy az új eszközzel hamarosan többfelé találkozhatunk, az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, hogy megtudjuk, mikor vetheti magát utánunk egy drón Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

– Az innováció fontos minden területen, így a rend­őrség is él a technika új vívmányai adta lehetőségekkel. A járművezetők által elkövetett szabálysértések levegőből történő feltárása vagy a baleset-helyszínelői munka esetleges megkönnyítése érdekében is használni fogunk drónt. Ez utóbbi tesztfázisban van – jött a rövid válasz az ORFK Kommunikációs Szolgálatától.

Időközben Sándor Zsolt közlekedési mérnöktől azt is megtudhattuk, hogy újabb módszerek is léteznek. Európa-szerte már több helyen használják például az átlagsebesség-mérést, ami egy két pont között áthaladó autó sebességét veti össze a megtett távolság függvényében. Természetesen erre is rákérdeztünk, és az előzőhöz képest sokkal megnyugtatóbb válasz érkezett: – Az átlagsebesség-mérés – mint ellenőrzési módszer – bevezetése egyelőre nincs napirenden hazánkban, így ennek kérdéskörével kapcsolatban szakmai állásfoglalást nem áll módunkban közölni.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában