13 ezret zsákmányoltak

2020.09.15. 16:15

Fiataloktól zsarolt ki pénzt a pár Örökösföldön

Börtönbüntetésre ítélte őket a bíróság.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A Nyíregyházi Járásbíróság a hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban, a 2020. szeptember 15-én megtartott előkészítő ülésen P. ZS. I. és B. Z. J. vádlottakat halmazati büntetésül 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, és emellett B.Z.J. vádlottat kötelezte 100.000 forint pénzbüntetés megfizetésére is.

Az ítéleti tényállás szerint 2020. május 3-án Nyíregyházán, az Örökösföldi lakótelep egyik bávásárlóközpontja mögötti területen 9 fiatal (12 – 15 év közötti fiúk és lányok) találkozott, játszottak és születésnapot ünnepeltek. Mikor labdájuk az áruház tetejére esett, a társaságból 3 fiú úgy döntött, hogy felmászik érte. Ezt észlelték a közelben tartózkodó vádlottak és közterület felügyelőnek kiadva magukat felszólították a fiatalokat arra, hogy azonnal adjanak nekik 1.000 forintot fejenként, különben rendőrségi eljárást indítanak ellenük.

A fenyegetéstől a fiatalok megijedtek, és átadták a náluk lévő összesen 13.000 forintot a vádlottaknak.

A 2020. május 21-től letartóztatásban lévő vádlottak a bíróság előtt elismerték a bűncselkemény elkövetését és tettüket megbánták. P.ZS.I. vádlott elmondta, hogy az ő ötlete volt, hogy pénzt kérjenek a gyerekektől és ő is vette el tőlük.

A vádlottak egy kiemelkedően súlyos bűncselekményt követtek el 9 sértett sérelmére, így tettük (9 rendbeli bűncselekmény miatt) 2 évtől akár 12 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel is büntethető.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy a vádlottak beismerő nyilatkozatot tettek, kiskorú gyermekeik eltartásáról gondoskodnak és mivel a kizsarolt pénzt az eljárás során lefoglalták, az okozott kár is megtérült. Emellett P.Zs.I. büntetlen előéletű. Súlyosító körülmény azonban a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottsága, a társas elkövetés és hogy másik büntetőeljárás hatálya alatt követték el a vádlottak a cselekményt, valamint hogy B. Z. J. vádlott büntetett előéletű.

Az ítélet kihirdetése után az ügyészség, a vádlott és védőik is 3 nap gondolkodási időt tartottak fent a jogorvoslati nyilatkozataik megtételére, így az ítélet nem jogerős.

- dr. Resán Dalma, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában