Katasztrófavédelem

2020.09.23. 08:46

Új, ellenőrzött készülékek

Új szén-monoxid-mérők a katasztrófavédelem listáján.

Egy szén-monoxid-érzékelő átkerült a pozitív listára, valamint négy másik terméket ítéltek meg úgy, hogy biztonságosan figyelmeztethet a mérgező gáz jelenlétére.

Hűvösek az éjszakák

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, a probléma hátterében legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázkazán, gázvízmelegítő áll. A baj forrása lehet, hogy szabálytalanul építik be ezeket, vagy nem ellenőrzik meghatározott időközönként állapotukat. A mérgező gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló, ugyanakkor megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. Az idén eddig 595 szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat, az ingatlanok 80 százalékában volt érzékelő.

Lista a honlapon

A katasztrófavédelem évek óta azért kampányol, hogy megbízható szén-monoxid-érzékelők kerüljenek forgalomba. Időről időre megvizsgáltatják a szén-monoxid-érzékelőket, az így szerzett tapasztalatokat pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közzéteszi honlapján. Legutóbb szeptemberben frissültek a listák.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában