Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.11.16. 19:48

14 év fegyházra ítélte a bíróság a szabolcsi gyújtogatót

A Nyíregyházi Törvényszék 2020. november 16-án különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére és védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, 6 rendbeli rongálás és 2 rendbeli magánlaksértés bűntette miatt – halmazati büntetésül – 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte B.K. vádlottat.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi egy Szabolcs-Szamár-Bereg megyei kistelepülésen élt, ahol több lakossal is haragos viszonyban volt. Őket és családtagjaikat többször életveszélyesen megfenyegette, azt is mondta, hogy rájuk gyújtja házaikat.

2018. június 15-én éjjel a férfi belopózott egyik haragosa kertjébe, és a magával vitt öngyújtóval és éghető anyagokkal felgyújtotta a kertben található melléképületet, amitől az teljesen leégett. 2018. június 21-én a férfi visszament a sértett ingatlanára és felgyújtotta az ott található fatárolót is, ami szintén teljesen megsemmisült. Pár nappal később, 2018. június 30-án a vádlott harmadszor is bement az ingatlanra és ekkor a cseréptetős vályogház nyári konyhája ajtajánál rakott tüzet annak érdekében, hogy az egész ház leégjen. Ekkor a tűz csak az ajtót égette meg, nem terjedt tovább.

2018. június 29-én a vádlott egy másik haragosa telkére is bement és felgyújtotta az ott található melléképületet. Mivel az épület közvetlenül kapcsolódott a lakóházhoz, a tűz átterjedhetett volna a házra, de a tulajdonos és ismerőse időben észlelte a tüzet és megakadályozta tovább terjedését.

A férfi egy helyi asszonyt is többször életveszélyesen megfenyegetett azzal, hogy rágyújtja a házát. 2018. július 7-én éjjel bement az asszony udvarára és a lakóház folytatásaként épített fatárolót felgyújtotta. Az áterjedő tűzben leégett a melléképülethez épített tyúkól és a nyári konyha teteje is. Mivel annak tetőrésze közvetlenül kapcsolódott a lakóházhoz, onnan a tűz átterjedhetett volna a lakóhelyiségre is, ahol az idős, 80 éves mozgásában korlátozott asszony aludt. A sértett a tüzet nem észlelte, őt fia mentette ki a házból. A helyszínre érkező tűzoltók több gázpalackot is találtak a nyári konyhában, illetve a lakóépületben, amiknek – ha a tűz tovább terjed – a felrobbanásával is számolni lehetett volna.

2018. május 25-én hajnalban a férfi a szomszédos településen élő korábbi élettársa ingatlanán található melléképületet is felgyújtotta bosszúból azért, mert az asszony nem akarta folytatni kapcsolatukat. A tüzet a sértett észlelte és értesítette a tűzoltókat, akik megakadályozták terjedését. Az asszony telkéről a férfi a kerítésen keresztül bemászott a szomszédos ingatlanra is, ahol benzinnel belocsolta, és meggyújtotta az ott található melléképület ajtaját is, majd elment. Távozása után a tűz magától kialudt.

2018. június 3-én éjjel, miután előző éjszaka telefonon életveszélyesen megfenyegette a szintén szomszédos településen élő haragosát, a vádlott bement a férfi udvarára, felgyújtotta a melléképületet, amitől annak tetőszerkezete teljesen leégett. A vádlott tudta, hogy ott lakik a férfi idős, 84 éves, önálló mozgásra képtelen édesapja is, aki a tűz keletkezésekor a lakóházban aludt. Ha a férfi nem észleli időben a tüzet, az átterjedhetett volna a lakóépületre, és ebben az esetben édesapja élete közvetlen veszélybe került volna.

Az eljárás során több sértett kérte a vádlott felelősségre vonását zaklatás és magánlaksértés miatt is. A 2018. július 12-től letartóztatásban lévő vádlott az eljárás során a gyújtogatásokat beismerte, de azzal védekezett, hogy nem akart embert ölni, ezért gyújtotta fel kizárólag a melléképületeket.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 munkanap gondolkodási időt tartott fent, a vádlott és védője elsősorban az emberölés bűntettének kísérlete és a zaklatások vonatkozásában felmentés, ennek hiányában enyhébb büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést. A jogerős döntést a Debreceni Ítélőtábla fogja meghozni. A bíróság a jogerős döntés meghozataláig a vádlott letartóztatását fenntartotta – zárul dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivőjének közleménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában