Nyíregyháza

2020.11.10. 12:02

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a bíróság a tanárnőt bántalmazó diákot

Az ítélet nem jogerős.

Fotó: illusztráció: shutterstock

A Nyíregyházi Járásbíróság 2020. november 9-én megtartott tárgyaláson fiatalkorú K.B.A. vádlottat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és testi sértés bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte, és megállapította, hogy a próbaidő alatt a vádlott pártfogó felügyelet alatt áll. A bíróság a csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vád alól azonban felmentette a férfit.

Az ítéleti tényállás szerint 2019. május 28-án az akkor 15 éves vádlott iskolájában veszekedni kezdett két osztálytársával, mely során trágár szavakat kiabálva dulakodtak, lökdösték egymást az iskola folyósóján. Több tanár és diáktársuk is rájuk szólt, hogy hagyják abba, de eredménytelenül. Mikor a másik két fiú futni kezdett a folyosón, a vádlott utánuk eredt. A két fiú elfutott egy tanár mellett, de mikor a vádlott a tanárnő mögé ért, őt nagy lendülettel egy csúszó-rúgó mozdulattal megrúgta. Ettől a vádlott és a sértett is földre esett, ahonnan a sértett az elszenvedett súlyos sérülése következtében felállni már nem tudott. Ezt követően a pedagógusok felszólítására a vádlott elhagyta a helyszínt.

A bíróság megállapította a fiatal férfi bűnösségét a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és testi sértés bűntettében.

A garázdaság bűntettének megállapításához az szükséges, hogy az elkövető olyan kirívóan közösségellenes cselekményt kövessen el, ami az azt észlelőkben riadalmat, megbotránkozást kelt. A sértett a bíróság előtt akként nyilatkozott, hogy gyakori a hasonló eset az iskolában, így nem érezték annyira súlyosnak a fiatalok dulakodását. Ez alapján a bíróság úgy ítélte meg, hogy a cselekmény kirívóan közösségellenes volta nem állapítható meg, így a garázdaság vádja alól felmentette a férfit.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész fellebbezést jelentett be súlyosabb büntetés és a garázdaság bűntettében bűnösség megállapítása érdekében. A vádlott, védője és a törvényes képviselő a csoportos garázdaság bűntette alóli felmentést tudomásul vette, és fellebbezésükben a vádlott felmentését indítványozták valamennyi bűncselkeményben. A jogerős döntést a Nyíregyházi Törvényszék fogja meghozni.

- Nyíregyházi Törvényszék –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában