bűnügy

2020.11.26. 17:57

Gyorsított eljárásban döntöttek a jegyellenőrt bántalmazó fiatalok ügyében

A Nyíregyházi Járásbíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt gyorsított eljárásban G.L. vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg B.V.D. vádlottat 80 nap elzárásra ítélte.

Forrás: Illusztráció

Az ítéleti tényállás szerint, 2020. november 11-én a 20 éves férfi és 19 éves nő Demecserben felszállt egy Nyíregyháza felé közlekedő személyvonatra menetjegy nélkül. Mikor a jegyvizsgáló ezt észlelte, felszólította őket, hogy vásároljanak menetjegyet nála, vagy szálljanak le a vonatról. A vádlottak nem váltottak jegyet.

Mikor a következő állomáson a jegyvizsgáló felszólította a fiatalokat a leszállásra, ők szidalmazni kezdték, trágár szavakkal illették.

Ekkor a jegyvizsgáló telefonon segítséget kért a vonaton tartózkodó másik jegyvizsgálótól és biztonsági őrtől, akik odamentek és ismét felszólították a vádlottakat arra, hogy szálljanak le a vonatról. Ők ennek továbbra sem tettek eleget, szidalmazták a vasúti dolgozókat, majd az első rendű vádlott megragadta az egyik jegyellenőr kabátját, magához rántotta és lefejelte őt. Ez alatt társa hátulról a jegyellenőr hátát, fejét ütötte, kikarmolta és letépte maszkját, gumikesztyűjét.

A sértett könnyebb sérüléseket szenvedett, de tekintettel a bántalmazás módjára, első rendű vádlott akár súlyosabb sérüléseket is okozhatott volna neki.

Mindkét vádlott büntetett előéletű. G.L. vádlottal szemben idén vagyon elleni bűncselekmény miatt közérdekű munka büntetést, társával szemben 2020. októberében lopás bűntette miatt végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki a Nyíregyházai Járásbíróság. Mostani tettét másod rendű vádlott próbaidő alatt követte el.

A mai tárgyaláson mindkét vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy tettüket nagyon megbánták.

A büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy mindkét vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményeket társtettesként követték el, halmazati büntetést kellett kiszabni velük szemben és a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottságát a bíróság illetékességi területén.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a beismerő nyilatkozataikat és megbánó magatartásukat.

Az ítéletet az ügyész, a vádlottak és a másod rendű vádlott védője tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett. Az első rendű vádlott védője a jognyilatkozata megtételére 3 munkanap gondolkodási időt tartott fent, így ennek letelte után dönt a bíróság a vádlott vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedéséről vagy fellebbezés esetén az ügy Nyíregyházi Törvényszékhez történő felterjesztéséről – közölte szerkesztőségünkkel a Nyíregyházi Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában