bűnügy

2020.11.25. 17:10

Ítélet a kerékpárost gázoló ittas sofőr ügyében

A Nyíregyházi Járásbíróság halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt B.S.-t 3 év 8 hónap börtönbüntetésre, 4 év járművezetéstől eltiltás és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A 19 éves férfi 2020. május 23-án az esti órákban nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd autóba ült és azzal Nyíregyháza lakott területén, a Korányi Frigyes út melletti szervízúton közlekedett kivilágítatlanul. Az autóban a jobb első ülésen utazott R.D.Z. II. rendű vádlott.

B.S. autójával 63-68 km/óra sebességgel közlekedett, amikor későn észlelte az előtte, vele azonos irányba az úttest szélén, kivilágítatlanul közlekedő biciklist, aki kezdett balra húzódni a felezővonal felé. A vádlottnak észlelnie kellett a kerékpárost, de ennek ellenére fékezés nélkül elütötte őt.

Az ütközés után a férfi az autóval megállt, majd tovább indult anélkül, hogy segítséget nyújtott volna a füves útpadkára zuhant sértettnek.

Az ütközéstől a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap a kórházban elhunyt.

A késedelem nélküli intenzív fékezéssel, 53-56 km/órás sebességgel közlekedve a vádlott elkerülhette volna a balesetet. A vádlott jogosítvánnyal nem rendelkezett.

A bíróság az ügyben előkészítő ülést tartott, amin a férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott e körben a tárgyalás jogáról. Elmondta, hogy megbánta tettét és elnézést kért a sértett családjától a történtek miatt.

Az ítélet jogerős, azt az ügyész, vádlott és védője is tudomásul vette.

Az autó utasával, II. rendű R.D.Z. vádlottal szemben segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt folytatódik az eljárás, mivel – a vádirat szerint -annak ellenére, hogy észlelte az ütközést, ő is elmulasztotta a tőle elvárható

segítségnyújtást a sérült részére. Az ő vonatkozásában 2020. december 11-én tart előkészítő ülést a bíróság – közölte a Nyíregyházi Törvényszék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!