Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.11.12. 13:44

Márciusban folytatódik az ismerőseire rálövő férfi ügye

A bíróság előtt a vádlott nem ismerte be bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le.

A Nyíregyházi Törvényszék 2020. november 12-én tartott előkészítő ülést az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt H.P. vádlottal szemben folyamatban lévő ügyben.

A vádirat szerint a vádlott 2018-ban megismerkedett két férfival, akiknek elmondta, hogy egy jövedelmező üzlet nyélbe ütéséhez 18 millió forintra lenne szüksége.

A két férfi egy harmadik ismerősüknél érdeklődött, hogy nem tudná-e kölcsön adni a vádlottnak a hiányzó összeget, aki később két részletben átadta a vádlottnak a 18 millió forintot, 1 hónap időtartamra.

A vádlott a két ismerősének közreműködésükért cserébe 3-3 millió forintot ígért az üzleti haszonból, aminek kifizetésére 2018. december 10-én nyíregyházi lakására hívta a két férfit.

Ismerősei már úton voltak, amikor a vádlott telefonon közölte velük, hogy mégsem a lakásán, hanem szülei Szabolcs megyei tanyáján találkozzanak. Mikor megérkeztek a tanyához, a vádlott vadászfegyverével rálőtt az udvarra belépő két férfira, majd még egy alkalommal menekülés közben is irányukba lőtt.

A sértetteket a lövések testszerte érték, melynek során 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A bíróság előtt a vádlott nem ismerte be bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. Egy korábban írásban benyújtott kérelmében a büntetőeljárás megszüntetését kérte a bíróságtól vele szemben arra hivatkozással, hogy jogos védelmi helyzetben cselekedett, illetve, hogy a vádirat hiányos, nem tartalmazza azokat az elemeket, amik az ügy elbírálásához szükségesek.

Az előkészítő ülésen a bíróság a vádlott kérelmét elutasította, és megállapította, hogy a vádirat a törvény által előírt valamennyi kötelező elemet tartalmazza, a jogos védelem kérdéséről pedig a lefolytatott bizonyítási eljárást követően lehet érdemben dönteni.

Emellett a bíróság megállapította azt is, hogy a vádiratban foglalt tényállás alapján, a férfi cselekménye – a vádtól eltérően – súlyosabban, akár előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérletének is minősülhet.

A bíróság 2020. március 23-25-én tárgyaláson folytatja az eljárást, a vádlott és tanúk kihallgatásával – tájékoztatott dr. Resán Dalma sajtószóvivő.

A bíróság az ügyiratok alapján megvizsgálja, hogy szükséges, illetve lehetséges-e a vádtól eltérő minősítés.

Ha megalapozottan feltehető, hogy

- a vád tárgyává tett cselekmény a vádirati minősítéshez képest más bűncselekmény vagy további bűncselekmény megállapítására lehet alkalmas, illetve

- a vádirati minősítés szerinti bűncselekmény súlyosabban vagy enyhébben minősülhet,

a bíróság végzésével megállapítja, hogy a vád tárgyává tett cselekmény a vádtól eltérően hogyan minősülhet.

- Nyíregyházi törvényszék -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában