Katasztrófavédelmi összefoglaló

2020.11.30. 08:36

Szén-monoxid egy nyíregyházi házban: pedig le volt kapcsolva a gázkészülék, és ki is volt szellőztetve...

Az elmúlt 24 órában történt.

Forrás: illusztráció / katasztrófavédelem

Lerakódott korom izzott, égett egy családi ház vegyestüzelésű kazánjának kéményében vasárnap reggel Nyíregyházán, az Ösvény utcában. A helyi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal, dugólétrával avatkoztak be. A tűz nem terjedt tovább, személyi sérülés nem történt. A lakóház fűtése más módon megoldott, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Lekapcsolt gázkészülékek mellett és szellőztetés után is kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a tűzoltók mérései tegnap este egy nyíregyházi családi házban. A fürdőszobában gázüzemű fali fűtőberendezés és egy vízmelegítő volt, csak utóbbit használták az ingatlanban. Nyíregyháza hivatásos tűzoltói a bekapcsolt vízmelegítőnél további méréseket végeztek, jelen volt a színtelen, szagtalan, íztelen, veszélyt jelentő gáz. A szolgáltató szakembere a készüléket kizárta a szolgáltatásból. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Ez a két eset is mutatja: a tüzelő-fűtő berendezések, valamint a kémények rendszeres karbantartása, ellenőrzése fontos és elengedhetetlen! Egy időben jelző szén-monoxid- és füstérzékelő pedig emberéleteket és anyagi javakat menthet meg!

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában