Ellenőrzés

2020.12.12. 11:47

A gyalogosok és kerékpárosok közlekedését ellenőrzik a rendőrök Nyíregyházán

A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen a közlekedők szabálykövető magatartásának kialakítása, és megtartása.

Forrás: police.hu

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Forgalomellenőrző Alosztályának munkatársai közösen ellenőrzik 2020. december 14-e és december 20-a között a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályainak betartását a megyeszékhely kijelölt gyalogos-átkelőhelyein. Az utóbbi hetekben sajnálatos módon megnövekedett azon balesetek száma, amelyek kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történtek. A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, így szinte minden őket érintő balesetben történt személyi sérülés, több esetben súlyos, de volt olyan, amely tragédiát, halált is okozott.

A megváltozott látási- és időjárási viszonyok nem kedveznek a közlekedésben résztvevőknek. A korai sötétedés, az eső, a köd, a pára, mind nehezítik a közlekedést, és növelik a balesetek bekövetkezésének lehetőségét. Elengedhetetlen a közúti közlekedésben résztvevők szabálykövető magatartásának kialakítása és megtartása.

Fontos, hogy a közlekedők maradéktalanul betartsák a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. Járművel, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosnak elsőbbséget kell biztosítani. Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének olyan sebességgel kell megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet fokozott óvatossággal, és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló, vagy más forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni, és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének megsértése nélkül megteheti.

A gyalogosoknak hasonlóképpen be kell tartaniuk a rájuk vonatkozó előírásokat, szabályokat. A gyalogos akkor léphet az úttestre, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, és köteles késedelem nélkül átmenni, és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművezetőket megzavarhatja vagy megtévesztheti.

A gyalogosoknak és a kerékpárosoknak lakott területen belül is ajánlott a láthatóságuk és észlelhetőségüket segítő láthatósági mellény, fényvisszaverő ruházat, illetve egyéb kiegészítők használata.

…hogy mindenki hazaérjen!

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában